Шок и ужас тресе спокойния швейцарски град Базел за днешния финал в Лига Европа между Ливърпул и Севиля на местния "Санкт Якоб Парк". 

Специално за мача се очаква да пристигнат около 7000 испанци и поне 26 000 англичани. За късмет на местните цифрата остава в пъти по-малка от призива на мениджъра Юрген Клоп за 100 000 мърсисайдци в Швейцария. 

Именно гостите от Острова са голямата грижа на домакините, защото само 11 000 от тях са снабдени с билети, а останалите 15 000 англичани ще останат на улицата и ще се превърнат в голям проблем за швейцарските власти.

Според местните медии само за охраната на финала ще отидат 1,8 млн. евро, като още отсега е ясно, че няма да се разрешава на двете агитки да се доближават една до друга. 

Сборен пункт на едните ултраси ще бъде Марктплатц, а на другите - Клараплатц. Идеята е да бъдат отведени с охрана и по различни пътища до стадиона, за да не се стига до сблъсъци.

В същото време стана ясно, че местните хотели буквално ще се пукат по шевовете около финала, като само покрай официални лица, гости и семействата на играчите има 5500 резервации за нощувки. 

Именно заради липсата на достатъчно варианти за престой (освен под открито небе) в нощта след мача ще има минимум 40 извънредни чартъра, които ще връщат феновете на двата отбора директно вкъщи.