Това, което изглеждаше допреди време немислимо, се превръща в кошмар, който лесно може да се сбъдне. Все още актуалните шампиони от "Манчестър Сити" не само загубиха титлата, но са напът да се простят и с топ 4.

С победата с 2:0 над "Нюкасъл" "Ливърпул" вече е на 4 точки зад тях и им диша във врата. А най-притеснителното е, че Мануел Пелегрини сякаш е налял олово в краката на играчите си - в последните 6 мача те претърпяха 4 загуби.

И тъй - какво ще стане, ако завърши пети в крайното класиране? "Манчестър Сити" вероятно крои велики планове за подновяването на отбора, а Яя Туре и Самир Насри са едни от най-важните фигури, които ще бъдат пожертвани, но какво ли ще се случи, ако "Ливърпул" го задмине в оставащите 6 кръга?

Авансът на "Сити" е едва 4 точки и е с по-добра голова разлика, заради която на "Ливърпул" ще са необходими 5 точки повече, за да го изпревари. Но въпреки всичко Гражданите несъмнено са уязвими и застрашени.

За отбор, който играе толкова зле, нито един от оставащите мачове не е лесен и дори двубоите с "Астън Вила" и с "Куинс Парк Рейнджърс" не могат да се смятат за сигурни. Бъдещите опоненти "Суонзи Сити" и "Саутхемптън" вече няма за какво да се напрягат, а това се отнася и за "Кристъл Палас".

Плановете в дългосрочна перспектива са ясни: Пеп Гуардиола ще може да бъде на разположение вероятно през лятото на 2016 г. Но в каква позиция ще е "Сити" тогава? Съставът се нуждае от основен ремонт, но Мануел Пелегрини и директорът Чики Бегиристайн не са показали категорично с решенията си, че са вещи в кадровата политика.

Предполагаше се, че Елиаким Мангала ще е по-добър от Джолеон Лескот, но въпреки това най-скъпият защитник във Висшата лига не успява да си извоюва място в титулярния отбор. Стеван Йоветич не е като Карлос Тевес, а Фернандо не успява да замести Гарет Бари и Найджъл де Йонг.

Яя Туре се намира в очевидна криза, но приносът му за двете титли на "Сити" беше огромен. Може ли да се гласува доверие на Пелегрини и Бегиристайн да намерят заместник, който да притежава влиянието на Туре? Не и като се има предвид изборът им при последните покупки: Хесус Навас ли, Мартин Демикелис ли? Дори Фернандиньо не е толкова добър, колкото беше, докато играеше в "Шахтьор".

А какво ли би се случило, ако "Манчестър Сити" пропадне и бъде осъден да играе в Лига Европа? Какво ще се случи тогава с щедрите намерения за преустройството на тима? Отнемете му приходите от Шампионската лига и финансовият потенциал на клуба ще стане сравним с този на "Тотнъм".

Пелегрини се представи слабо през този сезон и ще е огромен риск да бъде съхранен и за следващата година - до идването на Гуардиола. Роберто Манчини вкара "Манчестър Сити" в елита в последния момент преди да влязат в сила новите рестрикции на финансовия феърплей.

Погледнато отстрани, капацитетът на "Сити" за подсилване на отбора ще бъде сериозно ограничен. Дали изобщо Гуардиола ще дойде при подобни обстоятелства? Той може и да е велик треньор, но не е показвал, че има желание да работи при условията на бюджет, сравним с този на "Евертън".

МАРТИН САМЮЪЛ