Манчестър Юнайтед отново не впечатли с играта си, но измъкна победа с 2:0 като гост на Кристъл Палас в мач от 27-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Селхърст Парк".

Гостите доминираха през първото полувреме, но нямаха почти никакви голови положения. Решителния момент бе в средата на второто полувреме, когато Юнайтед спечели дузпа за нарушение на Маруан Шамак срещу Патрис Евра.

То бе около границата на наказателното поле и можеше да се спори дали е вътре в пеналта, но съдията прецени, че това е дузпа. Робин ван Перси не сбърка от бялата точка и откри резултата.

Интересното е, че през есента на "Олд Трафорд" Юнайтед победи Кристъл Палас също след спорна дузпа, при която нарушението по-скоро бе извън наказателното поле.

Малко след гола на Ван Перси се разписа и Уейн Руни с ефектен удар от воле. Така той отпразнува по  най-добрия начин новия си договор с клуба.


Първата интересна ситуация бе в 6-та минута, когато избита топка падна към стоящия с гръб към вратата Робин ван Перси и той опита удар със задна ножица, но не уцели кълбото.

Минута след това Ван Перси поднесе с пета пред наказателното поле за Янузай, но той стреля покрай вратата. Фелаини също имаше възможност да стреля от десетина метра, но не уцели топката.

В 17-та минута гол на Янузай бе отменен заради спиране на топката с ръка преди удара. Интересното обаче бе, че той не получи жълт картон.

В 25-та минута центриране на Уейн Руни за малко да влезе в горния далечен ъгъл на вратата, но защитник изби с глава пред голлинията. Топката обаче стигна до Неманя Видич и той направи добавка с глава, но над вратата.

Две минути по-късно за първи път се наложи и Давид де Хеа да се намесва. Удар с глава на Джонатан Пар рикошира в Крис Смолинг и топката се насочи до страничната греда, но испанецът се хвърли и спаси. След центрирането от получилия се корнер домакините претендираха за дузпа заради опасна игра във въздуха на Хуан Мата срещу Маруан Шамак, но щеше да е доста пресилено, ако съдията бе посочил бялата точка.

Юнайтед владееше топката в големия процент от времето, но това не водеше до голови положения. Уейн Руни пробва силен удар от дистанция, но прати топката право в ръцете на Сперони.

В 44-та минута бе най-добрата възможност за Юнайтед. Маруан Фелаини започна атака и подаде към Ван Перси в наказателното поле. Той задържа и поднесе към Мата, след това топката дойде към непокрития Фелаини, но от около 12 метра той стреля неточно покрай вратата.

В допълнителното време пък Уейн Руни имаше възможност от пряк свободен удар и добре завъртя топката над стената, но след това тя мина покрай страничната греда.

В началото на второто полувреме Кристъл Палас стигна до три последователни корнера и след последния от тях Том Инс пробва удар от полуволе, но от странична позиция в наказателното поле му бе трудно и дори не уцели вратата. Малко по-късно Дженсън Пънчън имаше далеч по-добра възможност с пролука пред наказателното поле, но стреля слабо.

След центриране от фаул пък Глен Мъри засече ефектно от въздуха, но ударът се получи параболичен и не затрудни Де Хеа.

За разлика от първото полувреме, Юнайтед не само се затрудняваше да стига до голови положения, но вече нямаше и териториално преимущество. Затова нямаше никакви индикации, че гостите могат да вкарат гол. В 62-та минута обаче те откриха резултата след малко спорна дузпа.

Патрис Евра проби отляво в наказателното поле и бе фаулиран със закъсняло влизане на Маруан Шамак. Нарушението бе очевидно, но бе около линията на наказателното поле. Съдията Майкъл Оливър обаче бе доста близо и посочи бялата точка. Робин ван Перси не сбърка и откри резултата.

При това положение Юнайтед се успокои и Фелаини отправи опасен удар от границата на наказателното поле, който трудно бе спасен от Сперони.

В средата на полувремето Палас имаше добра възможност. Йединак отне топката от Ван Перси в центъра на терена и подаде към влезлия като резерва Камерън Джером. Той отправи опасен фалцов удар, но Де Хеа се хвърли и с върха на пръстите си изби покрай страничната греда.

Преди да се стигне до нови положения за домакините, Юнайтед увеличи преднината си на 2:0. Патрис Евра проби отляво и центрира в наказателното поле, където от точката на дузпата Руни ефектно засече от воле в горния десен ъгъл на вратата.

Малко по-късно резултатът можеше да стане 3:0. Ван Перси получи топката със само двама защитника в половината на Палас и макар да бе застигнат в наказателното поле успя да нанесе силен удар от малък ъгъл, но уцели напречната греда.

До края темпото на игра спадна значително и двата тима изглеждаха примирени с резултата. Едва в 91-та минута Скот Дан стреля с глава, но прати топката покрай вратата на Юнайтед.

 

Кристъл Палас - Манчестър Юнайтед 0:2

0:1 Ван Перси 62 дуз.
0:2 Руни 68

Кристъл Палас: Сперони, Уард, Дан, Дилейни, Пар, Йединак, Ледли, Пънчън, Инс (83 Гейл), Мъри (66 Джером), Шамак (74 Болазие)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Фърдинанд, Видич, Евра, Карик, Фелаини (88 Флетчър), Мата, Янузай (80 Гигс), Руни, Ван Перси (80 Валенсия)