Най-интересната, най-вълнуващата и най-скъпата. Така Висшата лига на Англия по футбол се рекламира пред света и успешно защитава реномето си. Първенството на Острова генерира огромен интерес, а от това добре печелят и футболистите. Проучване на Sport Intelligence за заплатите в спорта показва, че футболистите от Висшата лига са сред най-добре платените в света по средния брой на изиграни мачове през сезона. Според цифрите играчите в Премиършип взимат по близо 70 хиляди паунда (90 402 долара) на двубой.

Това се изчислява от годишните заплати и 38-те двубоя от първенството, които са гарантирани за всеки отбор. Голяма част от английските тимове обаче имат почти двойно повече двубои заради двете други надпревари Купата на Лигата и Купата на Футболната асоциация, както и участието им в Шампионската лига или Лига Европа. Въпреки впечатляващите цифри, футболистите от Висшата лига не са №1 в това отношение. Проучването сочи, че състезателите в най-популярния спорт зад океана американския футбол, получават средно по близо 170 хиляди долара (130 хиляди паунда) на мач.

Това са дължи на по-малкия брой мачове в редовния сезон, който играят всички 32 тима от Лигата. Всеки сезон отборите имат гарантирани минимум 16 мача. Именно от това е изчислено, че звездите в американския футбол получават пари на отделен двубой. В проучването на фигурират евентуалните двубои в плейофите, с които максимално броят им може да достигне до 21.

Проучването на Sport Intelligence е за отборните спортове. То обхваща 465 професионални спортни тима от 29 различни лиги от 16 страни. Представени са девет различни спорта, в които се състезават 9816 мъже и 20428 жени. Според данните предоставени от всички отбори те дават общо 20.58 милиарда долара за заплати годишно. Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед са двата най-добре представящи се отбора от началото на сезона във Висшата лига. Това не е изненада с оглед на средствата, които хвърлят двата клуба. Ако таблицата не е по резултатите на терена, а заплатите на футболистите, двата тима от Манчестър отново ще са на първите две места, но в обратен ред.

"Червените дяволи" са клубът, който плаща най-високите средни заплати в Премиършип. На "Олд Трафорд" един футболист взима средно по 6.813 млн. долара (5.24 млн. паунда). На второто място е Сити с 6.806 млн. долара. Общо 20-те клуба от Висшата лига плащат 1.793 милиарда долара годишно за заплати. Това прави средно по 3.435 млн. долара за всеки футболист в шампионата. За първи път в историята Висшата лига мина границата от средно 66 хиляди долара (50 хиляди паунда) седмично.

До голяма степен това се дължи на влизането в сила на новия договор за телевизионните права за периода 2016-19, който гарантира на 20-те клуба 2.4 млрд. паунда. Това доведе до среден приход от 120 млн. паунда на клуб. Така никак не е случаен фактът, че през лятото клубовете от Висшата лига похарчиха общо 1.4 млрд. паунда за трансфери и поставиха световен рекорд. Манчестър Сити, воден от Пеп Гуардиола е платил 161 млн. паунда за нови играчи, според финансовите доклади на клуба. "Гражданите" са и най-скъпият футболен отбор в историята на футбола, сочи Футболната обсерватория CIES. Техните футболисти са купени за 853 млн. евро.

Бъдещето на всички клубове във Висшата лига е подсигурено, благодарение на отличните договори, но проучването показва огромна разлика между водещите тимове и тези в дъното. Средните заплати в новаците Хъдърсфийлд и Брайтън са средно 1.33 млн. долара и 1.75 млн. долара, повече от пет пъти по-малко от двата клуба от Манчестър.

Националната баскетболна лига (НБА) държи първенството по най-високи средни заплати в спорта. Шампионатът по баскетбол на САЩ и Канада, включват 30 тима ще раздаде заплати за общо 3.159 милиарда долара за тази година или средно по 7.1 млн. долара годишно. За 2017 г. отборът с най-високите годишни заплати е Оклахома Сити Тъндър от НБА. "Гръмотевиците" правят скок от 33-ото място, което заемаха преди 12 месеца. Тогава 15-те им регистрирани играчи взимаха 90 млн. долара годишно или средно по 6 млн. В момента съставът на Оклахома е от 14 души с общи заплати 130 млн. долара (почти 9.3 млн. долара средно).

На второ място е бейзболната лига на САЩ с 3.878 млрд. долара или средно 4.468 млн. долара, а зад нея се нарежда Индийската крикет лига. Там броят на общите заплати е нисък – 67.166 млн. долара, заради наличието на едва 15 отбора, но всеки състезател взима средно по близо 4 милиона долара. Сред футболните лиги най-предно класирана е Висшата лига със своите 3.435 милиона долара средна заплата.

 

Материал на вестник "Дневник"