Шампионът на Италия Ювентус продължава безмилостната си доманиция, печелейки и купата на страната. Макар и с доста трудности, торинци надвиха Милан с 1:0 след продължения във финала на "Олимпико". Играчите на Масимилиано Алегри не показаха обичайната силна игра и в доста моменти от мача отстъпваха на "росонерите", но в крайна сметка наказаха съперника и вдигнаха трофея.

В герой за "Старата госпожа" се превърна златната резерва Алваро Мората, който заби победното попадение в 110-ата минута, секунди след като влезе в игра. Така Ювентус за втори пореден сезон прави дубъл в Италия, печелейки титлата и купата. Мъките за Милан пък продължават с пета година без спечелен трофей.


Соченият за фаворит в мача Ювентус очаквано игра в схема 3-5-2, като тандем в атака бяха Манджукич и Дибала. В редата на терана действа Пол Погба, Ернанес и Лимина. На мястото на наказания в защита Леонардо Бонучи започна Даниеле Ругани, а на вратата бе Нето, който по договорка пази като титуляр само в турнира за купата.

Милан заложи на схема 4-3-3, с Карлос Бака на върха на атаката. По фланговете нападаха Бонавентура и Хонда. В средата на терена бе триото Поли, Монтоливо и Куцка. Шанс в защита получава младокът Давиде Калабрия, който направи силен мач по десния фланг.

Противно на очакванията Милан започна по-добре мача на "Олимпико" и владееше по-често топката в половината на съперника. Проблемите за "росонерите" обаче идваха в завършващата фаза на атаките, където липсваше последния удар или пас. В 13-а минута Бонавентура получи отлична топка след центриране отдясно, но стреля неточно встрани от вратата.

Ювентус от своя страна стоеше доста доста пасивен, като имаше само епизодични набези към вратата на Донарума, без никакви опасности. Изненадващо играчите на Алегри бъркаха доста топки в средата на терена, очевидно затруднени от солидната преса на миланистите. Оттам изолирани се оказваха двамата нападатели Дибала и Манджукич.

Нето отново имаше работа след коварен рикошет при удар на Бака, покрай него трябваше да лови и няколко остри центрирания от статични положения. Аднреа Поли пък профука най-чистата възможност за Милан в края на полувремето, стреляйки над вратата при чудесна позиция от границата на наказателното поле.  

След почивката торинците се постреснаха и заиграха по-агресивно. В 48-ата минута Донарума спаси опасен удар, а малко след това Погба стреля мощно от фаул, но топката се отби в стената. Все пак Милан продължи да търси попадение по-настоятелно, но както и през първото полувреме "росонерите" не успяваха да реализират усилията си на терена.

В 68-ата минута вратарят на Милан Донарума извади рефлекс и спаси удар в близкия ъгъл след рикошет на Пол Погба, който тази вечер не показа обичайното си високо ниво. Малко по-късно от другата страна Нето пък улови диагонален шут на Де Шилио. До края на мача Милан така и не успя да намери път към вратата на торинци и мачът отиде в продължения.

В допълнителния половин час битката в средата на терена и дебненето за грешка продължиха, макар футболистите и на двата отбора да бяха поотпаднали физически. В 104-ата Карлос Бака без малко да донесе триумфа за "росонерите" с ефектна задна ножица, но топката мина малко над горната греда.

Възлов момент бе 109-ата минута, когато треньорът на Юве пусна в игра нападателя Алваро Мората. Секунди по-късно торинци направиха бърза контраатака, завършила с центриране към Мората, който от десетина метра простреля Донарума в долния десен ъгъл. Милан не успя да се вдигне след гола и така купата отиде в Торино за втори пореден път.

Милан - Ювентус 0:1 (след продължения)

0:1 Мората 110

Милан: Донарума, Де Шилио, Романьоли, Сапата, Калабрия, Поли (85 - Нианг), Монтоливо (109 - Маури), Куцка (112 - Балотели), Хонда, Бонавентура, Бака

Ювентус: Нето, Киелини, Бардзали, Ругани, Погба, Ернанес (108 - Мората), Лемина, Лихтщайнер (75 - Куадрадо), Евра (62 - Алекс Сандро), Манджукич, Дибала

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/T1NhWUmVyDI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>