Първото "китайско" дерби между Интер и Милан завърши с невероятна драма. Интер се виждаше победител, но в 98-та минута Кристиан Сапата донесе равенството на символичните гости. Пред погледа на китайските си собственици двата отбора изиграха страхотен мач, след който много по-разочаровани трябва да са "нерадзурите". 

Символичните домакини поведоха с 2:0 още до почивката след голове на Антонио Кандрева (36) и Мауро Икарди (44), но в 83-та минута Алесио Романьоли намали. До края "росонерите" се хвърлиха да връщат още един гол и успяха чак в 98-та минута. Кристиан Сапата с еленски скок успя да реализира, а с това да донесе и точката на тима си. 

Така "росонерите" взеха геройско равенство в дебюта на китайските си собственици и остават пред градския си съперник в класирането. Милан е на 5-то място с 57 точки, с 1 повече от Интер. 

Срещата започна с изящни хореографии от феновете на двата отбора, като тези на Милан имаха и специално съобщение към новите китайски собственици. “Надяваме се да подходите сериозно и да бъдете отдадени. Добре дошли”, написаха те чрез банер. 

На терена още в самото начало Милан можеше да поведе, но последователни удари на Деулофеу, Фернандес и Бака не намериха целта. Символичните домакини отвърнаха с пропуск на Икарди в 6-та минута, който не успя да се възползва от хубаво подаване на Жоао Марио. Последваха равностойни минути, като опасности и пред двете врати не липсваха. 

Така се стигна до 36-та минута, когато Антонио Кандрева даде аванс на Интер. Италианският национал се възползва от хубав пас на Галярдини и се пребори с Де Шилио, като стреля от малък ъгъл под гредата - 1:0 за Интер. Така Кандрева се разписа за втори път в дербито този сезон, като последният постигнал това бе Диего Милито през сезон 2011/2012. 

Това не бе всичко - в 44-та минута Интер удари за втори път. Калабрия сбърка и Иван Перишич проби по лявото крило. Хърватинът пусне изящен пас към Икарди, който на празна врата нямаше как да сбърка - 2:0 а Интер. Това бе първи гол на Икарди срещу Милан. 

След почивката “росонерите” опитаха да се върнат в мача с ранен гол, но удар със задна ножица на Юрай Куцка не затрудни Ханданович. Словенецът след това спаси далеч по-опасен шут на Деулофеу. Испанецът бе най-активният в редиците на символичните гости, но защитниците на Интер успяваха добре да се защитават. 

Интер стоеше солидно в защита и опитваше с бързи контраатаки да наранят за трети път противника си. При една от тях Икарди намери Перишич сам на точката на дузпата, но хърватинът пропусна.

В 83-та минута Алесио Романьоли върна надеждите на Милан. Сусо центрира отдясно, а централният защитник с бутоните напред успя да изпревари играч на Интер и да прониже Ханданович. "Росонерите" се хвърлиха в мощен натиск в края, за да стигнат поне до равенството. Главният рефер даде 5-минутно продължение, но го удължи малко повече, за да може Милан да изпълни един ъглов удар. При неговото изпълнение стана разбъркване в наказателното поле, а на задна греда Кристиан Сапата успя да отклони топката с еленски скок. Тя се отби от горната греда и тупна зад голлинията, преди защитник на Интер да я изчисти. Главният рефер и технологията обаче бяха категорични - гол и 2:2 е дербито на Милано. 

Интер - Милан 2:2

1:0 Антонио Кандрева 36’

2:0 Мауро Икарди 44’

2:1 Алесио Романьоли 83’

2:2 Кристиан Сапата 90+8'

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Медел, Миранта, Нагатомо, Кондогбия, Галярдини, Кандрева (90 - Биабиани), Марио (81 - Мурийо), Перишич (68 - Едер), Икарди

Милан: Донарума, Калабрия (81 - Окампос), Романьоли, Сапата, Де Шилио, Соса (75 - Лападула), Фернандес, Куцка (57 - Локатели), Деулофеу, Сусо, Бака

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/luY3tWPCfwk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>