Тотнъм спечели първия си трофей от 9 години насам, като на финала за Карлинг Къп победи Челси с 2:1.

Челси откри през първото полувреме, но след почивката Димитър Бербатов изравни от дузпа. Победния гол за "Шпорите" вкара Джонатан Уудгейт в продълженията.

Това бе 4-та Купа на Лигата за Тотнъм след
1971, 1973, 1999 година. За Димитър Бербатов пък това бе първи трофей от 1999 година, когато спечели купата на България с ЦСКА.

Като титуляри за Челси мача започнаха капитанът Джон Тери и Франк Лампард. Двамата бяха готови още за мача от Шампионската Лига срещу Олимпиакос във вторник, не бяха получили почивка специално за финала днес.
 
Тотнъм от своя страна имаше 2 дена по-малко за почивка, след напрегнатия мач-реванш за купата на УЕФА срещу Славия Прага в четвъртък.

Въпреки това "Шпорите" започнаха по-активно двубоя и започнаха атака след атака.

Още в първата минута Роби Кийн пресече пас на защитника на Челси Жулиано Белети, напредна и стреля, но топката рикошира в Джон Тери и излезе в корнер.

После след нов корнер Паскал Шимбонда намери топката с глава при далечната греда, но кълбото кацна на напречната греда. Само минута по-късно отново късметът спаси Чех, като Бербатов стреля с глава на сантиметри покрай гредата.

В 28 минута Кийн свали една висока топка към връхлитащият Малбранк, но Чех изби с върха на пръстите си силния удар. В следващата атака Франк Лампард отправи първия удар за Челси, но той бе много неточен и не представляваше опасност.

Малко преди края на полувремето обаче усилията на "Шпорите" бяха на път да бъдат провалени от ужасяваща проява на бившият национален вратар на Англия Пол Робинсън.

В 39 минута Челси спечели фаул на метър пред наказателното поле. Дидие Дрогба стреля покрай стената директно в пазения от вратаря ъгъл, но тотално неориентирания Робинсън незнайно защо тръгна в обратната посока и само изгледа как топката влиза в мрежата му.

При следващата атака Бербатов свали с глава към Кийн, той овладя на десетина метра от вратата и стреля от въздуха, но право в ръцете на Чех.

Минута преди края на полувремето Кийн пък изведе Бербо в наказателното поле, той обаче се подхлъзна и падна преди да нанесе решаващ удар. Първоначално изглеждаше, че може да се претендира за дузпа, тъй като Есиен се бореше с българина, но съдията правилно сигнализира играта да продължи.

Успокоени от резултата след почивката играчите на Челси заиграха доста по-уверено.

Шон Райт-Филипс за малко не наказа грешка на Ледли Кинг, който върна прекалено слабо към Робинсън и за малко пасът не бе пресечен от крилото на Челси.

И когато изглеждаше, че "Шпорите" навлизат в безизходица, много изненадващо те получиха дузпа. Влезлият като резерва Хъдълстоун се бореше с Уейн Бридж за една топка в наказателното поле и за миг топката съвсем лекичко бе побутната с ръка от защитника. Първоначално главния рефер не забеляза, но страничния съдия сигнализира за нарушението.

Зад топката застана Димитър Бербатов и хладнокръвно излъга Чех стреляйки в обратния ъгъл.

Десет минути преди края на мача Тотнъм можеше напълно да обърне резултата, но Зокора направи пропуска на живота си. Футболистът от Кот д'Ивоар излезе напълно сам срещу вратаря, но стреля право в него. Топката отново попадна в него и макар от ъгъл той имаше опразнена врата, но стреля мощно в небесата. Редом до Зокора тичаше и Бербатов, но той беше дори още по-настрани и вероятно затова не получи топката.

След няколко минути Бербатов се прояви в типичен свой стил, като технично овладя в наказателното поле и със завъртане стреля много опасно, но Чех отново бе на мястото си.

В последните секунди на редовното време Роби Кийн можеше да шокира Челси, но опитът му за задна ножица от 2 метра бе неуспешен и топката мина над гредата.

В продълженията обаче късметът се усмихна на Тотнъм и още в 4 минута на първото продължение Джонатан Уудгейт вкара гол. След центриране от фаул защитникът изскочи зад защитата и игра с глава. Излизащият да пресрещне центрирането Петер Чех успя да боксира идващата към него топка, но куриозно тя удари отново Уудгейт по главата и влезе в мрежата.

Това бе първият гол на Уудгейт за новия му отбор, а след края на мача той бе определен и за играч на мача.

Челси също имаше опасно положение след фаул, като Лампард опита да изненада Робинсън с директен удар от малък ъгъл, но този път вратарят на Тотнъм внимаваше.

Второто продължение премина под тоталния натиск на Челси, а моменти Тотнъм биваше натикан в собственото си наказателно поле. В 113 минута влезлият като резерва Саломон Калу имаше прекрасна възможност да изравни. Сънародникът на Дидие Дрогба получи топката на 10 метра от вратата, освободи си чудесно позиция за стрелба и шутира мощно, но този път Робинсън се реваншира за издънките си и направи чудесно спасяване с крак.

Три минути по-късно друга резерва на Челси - Джо Коул се пребори във въздуха със защитник и стреля от няколко метра, но много слабо и Робинсън спокойно улови.

Единствената контраатака за Тотнъм бе пропиляна по възможно най-наивен начин от Зокора, заради много неразчетено финално подаване към Ленън.

До края Челси продължи да натиска, а съдията удължи агонията с изненадващите 3 минути продължение. До гол обаче така и не се стигна и Тотнъм триумфира.

Челси: Чех, Белети, Тери, Карвальо, Бридж, Есиен (88 Балак), Микел (98 Джо Коул), Лампард, Райт-Филипс (70 Калу), Дрогба, Анелка

Тотнъм: Робинсън, Хътън, Кинг, Уудгейт, Шимбонда (61 Хъдълстоун), Малбранк (75 Таинио), Джинас, Зокора, Ленън, Кийн (103 Кабул), Бербатов