2012 г. за спорта като цяло беше изключителна. Имаше олимпиада, европейско първенство по футбол. Имаше драма, емоции, успехи, разочарования, провали, възходи, сълзи, смях. Всичко! Като цяло изминалата година може да се опише като тази, в която невероятното се превърна в реалност. Защото имаше толкова малко очаквани неща, които се случиха. 

И ако трябва да започнем с чудесата, то не можем да пропуснем това, което се случи с Фабрис Муамба. Халфът на Болтън колабира по време на мач пред 35 000 зрители на „Уайт Харт Лейн”. Сърцето му беше спряло за повече от 40 минути, но лекарите го върнаха от отвъдното и в момента той е жив и здрав, за да се радва на детето и семейството си.

Усмивката на Муамба ще напомня на всеки спортист, че невероятното е възможно и чудеса наистина се случват.  

Едно от най-невероятните неща, които станаха в спорта през тази година беше спечелването на Шампионската лига от Челси. Лондончани бяха може би най-стабилно представящия се отбор в турнира в последните 5-6 години, но точно през тази година имаха най-разколебания си състав и не играеха на ниво. 

Въпреки това Челси спечели Шампионската лига и то отстранявайки първо Барселона на полуфинала, а след това триумфирайки срещу Байерн на финала, който се игра на стадиона на баварците. В мач, в който изглеждаше невъзможно Челси да спечели. 

Байерн доминираше през цялото време, поведе в края, но Дидие Дрогба изравни в последната минута, за да прати мача в продължения. Ариен Робен пропусна дузпа в тях и при лотарията на дузпите Челси триумфира срещу германците на тяхна земя. 

И ако мнозина ще кажат, че титлата на Челси не е такава изненада, заради името на победителя, то никой не очакваше, че Замбия  ще спечели Купата на африканските нации. И то след триумф на финала над лидера на Челси – Дидие Дрогба и неговия Кот дИвоар. 

Замбия триумфира за първи път в историята си с трофея, като отстрани на полуфинала Гана, а на финала надделя след изпълнение на дузпи. 

Историческите моменти за Великобритания в спорта бяха много през тази година, не само успеха на Челси. В света на тениса британците имаха също големи поводи за радост. Първо Анди Мъри стигна до финала на Уимбълдън и можеше да стане първият местен от 76 г., който го печели, но Федерер го победи. 

Мъри обаче взе реванш малко след това, като победи Федерер на олимпиадата и грабна златен медал. След това взе и първата си титла от големия шлем – Ю Ес Оупън. Най-накрая Мъри вече не е само този, който винаги стига до финала, но не печели. 

На олимпиадата също имаше огромни изненади. 34-годишният Феликс Санчес взе златен медал на 400 метра с препятствия. Той триумфира 8 години, след като спечели златото в същата дисциплина в Атина. 

Във футболният турнир на олимпиадата също имаше изненади. Испания, която триумфира на Евро 2012 и продължи доминацията си в международен план, беше големия фаворит за титлата на олимпиадата. Но Ла Фурия отпадна още в групата, като загуби първите си два мача от Япония и Хондурас с по 0:1. 

Може би най-впечатляващата сензация от игрите в Лондон беше китайката Йе Шивен. На 16 години тя спечели 2 златни медала, постави 2 олимпийски и един световен рекорд. И учените изчислиха, че е плувала по-бързо от Майкъл Фелпс.

За олимпийците от САЩ имаше много медали. Но имаше и разочарования. Като страна родина на боксьори като Касиус Клей, Джо Фрейзър, Оскар де ла Оя, Шугар Рей Леонард, всички очакваха американците да имат успех на ринга. За първи път в историята боксьорите от САЩ не взеха нито един медал от олимпийски игри. 

И ако останем на вълна бокс като нещо напълно невероятно тази година, можем да опишем загубата на Мани Пакяо. Филипинецът е един от боксьорите, който всява най-много страх у съперниците си. Но 2012 г. не бе добра за него. Той загуби 2 пъти, след като не беше падал от 2005 г. Първо през юни го победи Тимъти Брадли, макар след спорно решение. След това през декември Пакяо бе нокаутиран от Хуан Мануел Маркес.  

2012 г. бе разделна за Тур дьо Франс. Героят от миналото Ланс Армстронг имаше 7 титли от епичното състезание, но те бяха отнети заради допинг. А на обиколката тази година Брадли Уигинс стана първият британски колоездач, който печели Тур дьо Франс.  

Като едно от най-големите „чудеса” на годината в спорта ще си остане турнира по голф „Райдър Къп”. Европейският отбор победи тима на Америка с един от най-великите обрати в света на спорта. Събитие вече получило названието „Чудото от Медина”. Хосе Мария Оласабал и неговия отбор изоставаха сериозно преди последния ден от надпреварата и се нуждаеха от 8 от възможните 12 точки. В крайна сметка Европа спечели с 14,5:13,5. 

ПЕТЬО ПЕТЕВ