Хавиер Масчерано си скъса задника в полуфиналния мач срещу Холандия и имаше основна заслуга за класирането за финала на световното първенство.

Оказва се, че това е станало не само в преносния, но и в буквалния смисъл. В последната минута на редовното време халфът на Барселона се хвърли с решителен шпагат и блокира удара от упор на Ариен Робен, с което предотврати почти сигурен гол.

"Разтегнах си ануса при това движение. Болката беше ужасна", коментира той, цитиран от Скайспортс.

"Помислих, че няма да успея. Помислих, че той ще ме изпревари. Помислих толкова много неща, но успях. Хвърлих се напред. Можеше да бъда изгонен, можеше да е дузпа. Всеки можеше да направи този шпагат, но аз имах късмет да бъда там".

"След успеха заплаках, защото чакахме дълго време за този момент. Това е третото ми световно първенство и може би последното. Радост е да бъдем на финал. Радост, която издига душата ти. Това е нещо, което не може да се обясни".

"И знам, че хората у дома са щастливи, защото две генерации не успяха да видят Аржентина на финал на световно първенство. Те могат да ни видят сега, така че сме щастливи от това".

"Не ме е страх от загуба. Знаем, че ще е трудно защото Германия е голям отбор, застрашителен отбор. Но ние ще дадем всичко от себе си, както го направихме срещу Холандия".

"Надявам се да победим в неделя. Трябва единствено да избягваме да мислим за важността на ситуацията".