Тази седмица привържениците на ЦСКА бяха зарадвани от Петър Манджуков, че лицензът е спасен, след като фамилиите Манджукови и Инджови превели 800 000 лева.

Дойде обаче и леденият душ от бизнесмена, който заяви, че ако не се намерят инвеститори, клубът трябва да обяви фалит след края на сезона.

Вариант ли е това за най-титулования български клуб? В "Сблъсък" мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Време е ЦСКА да започне на чисто

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Само преди ден един от главните акционери в ЦСКА - Петър Манджуков, обяви, че лицензът на клуба е спасен, след като той и Юлиян Инджов са платили 800 000 лева. Лошата новина за всички почитатели на „армейците“ обаче дойде от мнението на бизнесмена, че не е голям оптимист за бъдещето на клуба и призна, че от бизнес гледна точка е по-добре ЦСКА да фалира и да започне от нулата.

Разбира се, тези думи няма как да не притесняват феновете на отбора, но истината е, че в тях има голяма доза истина. Защото ЦСКА от няколко години се движи по ръба на бръснача, а финансовите резултати са винаги едни и същи – ужасяващи. Кашата в клуба е пълна, лицензът всяка година виси на косъм, а както самият Манджуков заяви - "няма разумен човек, който може с главата надолу да влезе в кашата". Реално само човек с несметни богатства може да налива на практика грешни пари, за да пълни ямата, създадена от тези преди него. И то в български отбор, където практически няма възвръщаемост.

Истината е, че ЦСКА трябваше да започне на чисто още преди няколко години. Ако това беше станало тогава, днес "армейците" щяха да са отново в челото на А група. С чисти финанси и проекти за бъдещето. Не че сега не са в челото на класирането, но финансовите проблеми ги има и те няма как да изчезнат. И със сигурност на феновете на "червените" им писна да гледат филма "ще има лиценз, няма да има лиценз". Както и на футболистите им е писнало от филма "ще има заплати, няма да има заплати".

Затова решението е тежко, но май единственото разумно – ново начало за ЦСКА. Всъщност почти всички по-големи родни клубове от провинцията вече минаха по този път. Някои доста успешно, други не толкова, но ги има! А е факт, че днешният футбол у нас не е онзи, който беше през 70-те и 80-те. И за да има успехи днес трябват много пари и правилно управление, защото футболът е бизнес. А в бизнесът печелят най-добрите.

Фалитът не е изход за ЦСКА

Александър Попов, Dnes.bg

Петър Манджуков зададе черните краски пред ЦСКА. Те обаче не са нещо ново, след като от години червения клуб се управлява лошо, дълговете растат, а феновете се наслушаха на какви ли не обещания.

Фалитът обаче не е изход за ЦСКА, независимо, че и част от феновете застават зад подобен вариант. Въпреки високопарните надежди, че бързо ще се върне в А група чист и пременен, или пък ще вземе нечий лиценз, клубът може и да затъне в забрава из селските стадиони. И няма никаква гаранция, че бързо ще се завърнат при майсторите, защото бюджетът ще е малък, ще се разчита на юноши - нещо, което в ЦСКА няма като традиции.

Фалит на ЦСКА или Левски ("сините" също уверено вървят по пътя на ЦСКА) означава фалит за българския футбол. Независимо какви успехи ще запишат Лудогорец, Литекс, Локомотив София. Ще загубят десетките хиляди фенове на отбора, ще загубят тв зрителите, ще загубят и другите отбори, които пълнят стадионите си при гостуване на ЦСКА. Вечното дерби също ще липсва, освен ако двата отбора не се скачат като съдове в по-долна група.

Изходът за ЦСКА е влизането на сериозен инвеститор и клубът да започне да се управлява по бизнес модел. Да не се разчита на история, заигравка с многобройната публика и т.н. Александър Томов вече е вън от управлението, неговата фигура се спрягаше като основна причина да не бъде привлечен спонсор.

Сред червените привърженици също има имотни хора, които биха могли да вкарат ЦСКА в релси. Въпросът е всичко да бъде поставено на ясна основа, без подводни финансови камъни и да се действа бързо. Да няма призиви за титла, а да се действа бързо и оздравително. Защото края на сезона наближава и без мерки клубът ще затъне още повече...

Важен е и Вашият глас в сблъсъка