Врачанският окръжен съд е открил производство по несъстоятелност на „Вини” АД - завода, дал на света популярната гроздова ракия „Сливенска перла” и наследил създадената през 1920 г. винарска кооперация „Шевка”. Новината съобщи "Клуб Z", но производството по несъстоятелност е стартирало още на 1 август. 

Основните активи на винпрома - производствена база с бутилиращи линии, изби и лозови масиви - се намират в Сливен и областта. Процедурата по фалит се води във Враца, защото от март т.г. там се намира седалището на дружеството. До началото на тази година „Вини” беше собственост на кипърската „Грийнлейн кансалтънс лимитед”, която се представляваше у нас от бившия собственик на Левски Тодор Батков.

Винарството е поредното бизнес начинание на адвоката, което свършва зле. През годините той прави инвестиция след инвестиция чрез фирмите си. През 2005 г. купува земите на нос Форос до бургаския квартал "Крайморие" и обявява, че ще строи огромен комплекс там. В края на 2008 г. на полуострова обаче са открити останки от историческия предшественик и символ на града - крепостта Бургос.

В крайна сметка теренът попада в защитената територия "Натура 2000" и намеренията на Батков да строи жилищно-ваканционен комплекс пропадат. Той обаче не се отчайва и се насочва към поредния си проект. Купува земя на устието на река Камчия, където възнамерява да строи в съдружие с московския кмет Лужков.

Взема и стъкларския завод “Белопал” край Варна за около 8 млн. лв. и започва да гради огромна бизнес и индустриална зона. Според местни хора с помощта на кмета той е изкупил имотите в близост до завода, за да получи излаз на Варненското езеро. Макар че за някои от тях се водят все още съдебни дела.

Идеален момент, за да си построиш… пристанище. Или да участваш в концесията на някое от съседните. И там обаче цели гредата - езерото се оказва прекалено плитко, появяват се и други непреодолими пречки. 

Тодор Батков има собственост в рафинерията РАФО в Онещ, Румъния, и във фалиралия производител на каучук КАРОМ, където е съдружник с руския олигарх Искандер Махмудов - основател и президент на Уралската горно-металургическа компания.