Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна на старта на на турнира по тенис на червени кортове в Истанбул (Турция) с награден фонд 250 хиляди долара.

Поставената под номер 7 пловдивчанка загуби от преминалата през квалификациите представителка на домакините Башак Ерайдън с 2:6, 4:6 за 66 минути в първия си мач на клей през сезона.

Така 29-годишната пловдивчанка отпадна в първи кръг в пето поредно състезание на УТА.

Пиронкова, 74-а в световната ранглиста в момента, се завърна на корта след повече от месец отсъствие заради здравословни проблеми, но беше далеч от най-добрите си дни.

22-годишната Ерайдън, 257-а в класацията на УТА, стартира мача с пробив, а след това спечели още веднъж подаването на българката в седмия гейм по пътя си към успеха в първия сет.

Във втората част пловдивчанката на три пъти излизаше с пробив напред при 2:0, 3:1 и 4:2, но със серия от четири поредни гейма туркинята стигна до крайната победа.

Така Пиронкова остана само с една победа за сезона в основна схема на турнири на УТА, която постигна в китайския град Шънчжън в началото на януари. След това тя записа отпадания в първия кръг на Откритото първенство на Австралия, в Дубай, в Индиън Уелс, в Маями и днес в Истанбул, а на други два турнира - в Доха и в Сидни, не успя да преодолее квалификациите.