Селекционерът на Норвегия Пер-Матиас Хьогмо е отказал да коментира с каква схема ще играе неговия отбор в европейската квалификация с България. Попитан дали ще започне с 4-5-1, той отговори: "Ще видите в четвъртък".

Срещата от група Н на Европейските квалификации е в четвъртък от 21.45 часа на националния стадион Васил Левски и ще може да се проследи на живо по Gol.bg.

"Да, ние трябва да бъдем предпазливи, но и балансирани", казва още треньорът. Това кара медиите да предполагат, че тактиката ще бъде променена от традиционното 4-4-2 на 4-5-1. Заради контузиите на Кинг и Диоманде пък се очаква на върха на атаката да стартира Александер Тофт Сьодерлунд.

Нападателят на Розенборг има 24 гола в 29 мача във всички турнири, докато за националния отбор е с 19 мача и все още търси първия си гол. Но вестник Верденс Ганг разкрива и детайлната му статистика:

"18 от 20-те му гола в лигата са с първото докосване на топката, 6 от головете му са с ляв крак, 9 с десния, 4 с глава и дори 1 с ръка срещу Тромсьо, когато съдията не видя нарушението. 17 от 20-те му гола са от наказателното поле".

"Ще разчитам на футболистите, които са в най-добра форма. От доста време имаме изготвена стратегия и от доста време работим върху нея. Разчитам на стегната игра в защита, много движение, висока преса през всичките 90 минути – това са ключовите думи, които могат да ни донесат успеха".

Сериозността на работата му се допълва и от факта, че всички тренировки на отбора бяха закрити.

"Трябва да поддържаме добър баланс през целия мач. Очаквам отново да покажем солидна защита, както сме го правили преди. В домакинския мач с България не им дадохме почти никакви шансове. Същото може да се каже и за гостуванията на Малта и Азербайджан. С изключение на второто полувреме от мача с Хърватия, през останалите мачове се представихме добре в защита".

"Основата на играта на България е близко пазене при защита и контраатаки. Имат малко по-добро дясно крило в сравнение с лявото и повечето им играчи са от местната лига. Също така са мотивирани и от новия им треньор", обясни своето виждане за България наставникът на скандинавците. "Равенството също няма да бъде лошо, но и загуба ни оставя в играта", завърши опитният наставник.

Ветеранът Мини Якобсен, който в момента е анализатор на националната телевизия TV2 Norge, пък прогнозира, че вундеркиндът Мартин Йодегорд няма да започне като титуляр. Младото попълнение на Реал Мадрид ще стане жертва на дефанзивната тактика, които всички очакват да бъде поставена.

"Мисля, че Хьогмо няма да го натовари с дефанзивни функции и по-скоро ще го пусне в течение на мача, прогнозира легендата.