През лятото Симеон Славчев предприе ново предизвикателство. Бившият халф на Литекс премина в Лехия Гданск, където ще бъде под наем за една година от Спортинг Лисабон. От началото на сезона 23-годишният Славчев записа 4 мача за новия си тим в елита. Лехия е трети на точка зад лидера Ягелония. Ето какво сподели той в кратко интервю пред вестник "Тема Спорт" за Полша и предстоящите световни квалификации, за които бе извикан. Последният му мач за националния отбор бе преди година при домакинската победа с 2:0 над Азербайджан.
 
Симеоне, какво очакваш от двубоите с франция и Швеция? Може ли да мечтаем за точки от тях?
- Групата наистина е много тежка и хората не ни вярват. Но ние не може да отидем с наведени глави. Чакат ни много трудни мачове с Франция и Швеция. Единствената ни мисъл е да се раздадем и да играем с огромно желание. А какво ще се получи... ще видим накрая. Не се стряскам от Франция и Швеция. Да, те са топниво, но няма нищо страшно в тях. Ние може само да спечелим.
 
Смяташ ли, че треньорската рокада ще окаже някакво влияние?
- Във всеки един отбор има надигане след подобен развой. Надявам се и при нас да е така. Мачовете с Франция и Швеция ще го покажат.
 
Трудната победа над Люксембург дава ли реална оценка за моментното състояние на националния ни отбор?
- Най-важното бяха трите точки.
 
 Ти как се чувстваш, ако Петър Хубчев ти гласува доверие да започнеш? В Полша вече играеш редовно.
- Готов съм. Чувствам се щастлив в Полша, защото ме преследваха много контузии в последните месеци. Мога да помогна на отбора и на страната си. Адаптацията ми в Полша върби добре. Представям се на ниво. Заслужих повиквателната си и съм на разположение.

Би ли разказал малко повече за новия си отбор Лехия Гданск? Какви са амбициите ви и имаше ли и други варианти да продължиш кариерата си?
- Преминах през много трудности, но радостното е, че вече съм там и играя редовно. Първото ми желание бе да отида в този отбор. Те също показаха доста настойчивост и ме искаха сериозно. Отборът се бори за шампионската титла. Играем красив футбол и мога спокойно да заявя, че сме един от претендентите за първото място. 
 
Колко далеч сме от Полша?
- Условията са на топ ниво. Отговарят на абсолютно всеки един критерий за добър европейски футбол. Феновете са прекрасни. Качеството на играта също е много високо, тя е доста интензивна. Далеч сме от тях все още.