Европейските отбори ще бъдат разпръснати в различни групи в предварителната фаза на Световното първенство по футбол, което ще се проведе през 2026-а година. Това съообщи за агенция ТАСС членът на изпълкома на УЕФА Франтишек Лауринец.

По-рано през миналия месец ФИФА съобщи, че на това първенство ще участват 48 отбора, а 16 от тях ще бъдат от Зона Европа. "Обсъждахме формата на Световното първенство през 2026-а година. Финалистите от Европа няма да играят по между си в груповата фаза. Те ще бъдат разпределени по един във всяка група. Това решение ще бъде утвърдено от конгреса на ФИФА през май. Съветът на ФИФА вече одобри това разпределение", добави Лауринец.

Той каза още, че Братислава ще бъде домакин на следващият редовен конгрес на УЕФА, който трябва да се проведе през 2018-а година. "Следващият конгрес на УЕФА ще се проведе на 27-и февруари 2018-а година в Братислава. Това е редовния конгрес на европейската централа, каза още Лауринец.

През тази 2017-а година ще има два конгреса на УЕФА - редовен, който ще се състои на 5-и април в Хелзинки, и извънреден през септември в Нион, добави още словакът.