България загуби с 0:1 домакинството си на Франция и илюзорните ни шансове за участие на бараж за класиране на световното първенство в Русия догодина се изпариха.

Галерия


Единственият гол на националния стадион "Васил Левски" в София отбеляза халфът на Ювентус Блес Матюиди още в 3-ата минута. През първото полувреме "петлите" тотално доминираха над "лъвовете" и пропуснаха още няколко отлични шансове за гол. В 37-ата минута пък нашите не изравниха като по чудо, а след почивката мачът беше скучен и интересните положения липсваха.

Така след четири поредни домакински победи в тези квалификации, България допусна първа загуба, след която със сигурност ще завършим 4-то място. Франция е лидер с 20 т., Швеция е с 19, а Холандия е на 3-та позиция с 16 т. Също така "петлите" постигнаха първи успех в София от 85 години и общо втори в девет срещи.


Селекционерът Петър Хубчев заложи на доста офанзивен състав, а с капитанската лента излезе Петър Занев. На върха на атаката действа Андрей Гълъбинов, подпомаган от Спас Делев и Тодор Неделев. За гостите в предни позиции започнаха звезди от ранга на Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Александър Лаказет.

Мачът в София започна кошмарно за нас. Още в 3-ата минута Люка Дин намери Антоан Гризман пред вратарското поле, нападателят на Атлетико Мадрид продължи към Блес Матюиди и халфът на Ювентус с удар от малък ъгъл матира Пламен Илиев за 1:0 за Франция. Този гол стресира "лъвовете" и в следващите минути те не знаеха къде се намират.

Гостите пък разчитаха на бързите си нападатели и Килиан Мбапе напрекъснато тормозеше защитата ни. След четвърт час игра нападателят на ПСЖ надбяга Николай Бодуров и стреля силно, но вратарят ни този път успя да спаси. После Корентен Толисо пробва да изненада Илиев с шут от дистанция в далечния ъгъл, но мерникът му изневери.

В средата на полувремето Мбапе направи двойно подаване с Матюиди и намери непокрития в наказателното поле Гризман. Без да се забавя, нападателят стреля, но и той не намери очертанията на вратата. След половин час игра Тодор Неделев сбърка при изнасянето на топката, последва поредна бърза френска контра, която завърши с не особено добър шут на Александър Лаказет.

В 37-ата минута България можеше да изравни буквално от нищото. Неделев отправи изненадващ изстрел и Уго Лорис не успя да улови. Спас Делев с едно докосване намери Георги Костадинов, който от непосредствена близост засече с глава, но вратарят на Тотнъм с блестяща намеса с една ръка изби. Последва удар на Симеон Славчев, но над напречната греда.

До края на полувремето гостите продължиха да печелят всяка спорна топка, играха с далеч по-голямо самочувствие и в продължението му Мбапе стреля в аут. Втората част изненадващо започна с натиск на България и в 48-ата минута изстрел на Неделев излезе извън очертанията, малко по-късно и Станислав Манолев не уцели вратата. Впоследствие гостите изнесоха играта в центъра на терена, където разиграваха спокойно.

В следващите минути мачът беше скучен, "петлите" владееха инициативата и основната им задача беше да не допуснат гол, но не пропуснаха удачен шанс да застрашат вратата ни. Това се случваше най-често след двойни подавания, които използваха като основно оръжие срещу защитата ни, но при една атака Лаказет не успя да се възползва при неточност в отбранителния ни вал.

До края не мача не стана нищо интересно и Франция спечели с 1:0.

България – Франция 0:1

Голмайстор: 0:1 Матюиди (3) 

България: Пламен Илиев, Страхил Попов, Васил Божиков, Николай Бодуров, Петър Занев, Георги Костадинов, Симеон Славчев, Станислав Манолев (87-Димитров), Тодор Неделев, Спас Делев, Андрей Гълъбинов (48-Краев)
Селекционер: Петър Хубчев

Франция: Уго Лорис, Джибрил Сидибе, Рафаел Варан, Самюел Юмтити, Люка Дин, Корентен Толисо, Н'Голо Канте (34-Рабио), Блес Матюиди, Килиан Мбапе (85-Жиру), Александре Лаказет (76-Пайе), Антоан Гризман
Селекционер: Дидие Дешан

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Матео Лаос (Испания)
Жълти картони: Славчев, Занев, Краев, Костадинов (България); Жиру (Франция)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/U-ExtFnuZKE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>