Световният номер едно Роджър Федерер коментира епичната си победа в полуфиналния сблъсък от програмата на олимпийския тенис турнир, срещу аржентинеца Хуан Мартин Дел Потро, спечелен в три сета - 3/6, 7/6, 19/17.

“В емоционален план съм направо опустошен, защото в решаващия сет непрекъснато бях в позицията на догонващ. През цялото време изоставах в резултата. Оставаше ми само да се надявам, че все пак ще изляза победител от тази ситуация, което в края на краищата успях  да направя и за това съм много доволен и щастлив.”

“Колкото по-дълго време бяхме на корта, толкова повече си мислех колко е страхотно, да съм участник в такъв невероятен мач. Емоциите, които изпитах са толкова силни сякаш съм победил в турнир от “Големия шлем”.

“През цялото време нивото на игра беше невероятно високо, особено що се касае до Хуан Мартин. Честно да си кажа никога не съм го виждал да играе толкова добре от началото до края на даден двубой и то на тревна настилка. Той може да се гордее с показаното тук. Изключително много му съчувствам, че трябваше да напусне корта победен.”

“Тази победа обаче е важен момент не само за мен, но и за Швейцария, която до този момент няма спечелен медал на тази Олимпиада. Надявам се успехът ми да въодушеви и останалите спортисти от моята страна. ” – казва Федерер.

Загубилият Хуан Мартин Дел Потро трудно сдържаше напиращите сълзи след края на двубоя. “В момента ми е много трудно да говоря, много ми е тежко. Но Роджър направи отличен мач и заслужено победи. Много ми е тъжно. Дори в такива изпълнени с напрежение мачове само един побеждава и този път това беше той” – неутешим е Дел Потро.

Световният номер две пък Новак Джокович, който изгуби късния снощен полуфинален сблъсък срещу представителя на домакините Анди Мъри не скри разочарованието си.

“Във втория сет имах много възможности да направя пробив. Особено близо бях до това в единадесетия гейм при 5/5. За съжаление обаче пропуснах своите шансове и бях наказан. Анди си заслужи правото да играе на финал.”

“Съперникът ми игра по-добре в решаващите моменти на срещата, сервира отлично и ефективно използва началния си удар в трудните ситуации. Публиката неистово го подкрепяше. Мисля, че те допълнително стимулираха Анди и го заредиха с положителна енергия и той се възползва максимално от това.”

“Утре сутринта ще се опитам са си събера мислите, да си спомня положителните моменти, да се концентрирам в мача за бронзовия медал. Ще се постарая да повторя успеха си преди четири години.” – казва Джокович.