Боксьор от Ирландия е дал положителна допинг проба, съобщават от боксовата асоциация на страната.

Състезателят, чието име не се споменава, е дисквалифициран. Той обаче може да поиска отваряне на "Б" пробата и да обжалва наказанието си.

Това е втори случай на допинг преди началото на игрите в Рио, след като преди няколко дни беше уличена и италианската състезателка по плажен волейбол Виктория Орси Тот.

В същото време президентът на МОК Томас Бах не остана доволен от реплика на кмета на Рио де Жанейро Едуардо Паеш, който сравни финансовите проблеми на организаторите на Олимпийските игри в бразилския мегаполис с охолството и богатството на Международния олимпийски комитет.

"Бразилия не може да си позволи да плаща сметките за хайвер на другите", заяви Паеш в интервю ден по-рано.

"Познавам кмета и знам, че от време на време той прави подобри коментари, които счита за шеговити. Няма подобно искане. Това е смешно. Кметът знае това много добре", каза Бах.

Той призна, че Бразилия се намира в най-тежката си икономическа ситуация от 30-те години на миналия век, а страната също така е разтърсвана и от сериозна политическа криза с процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф.

Бах, обаче, беше категоричен, че домакинството на Олимпиадата с бюджет от 12 милиарда долара показва, че "финансовият модел на Олимпийските игри премина успешно стрес теста, който се надяваме да не се повтаря занапред. 

"В момента тече може би най-сериозната криза в историята на Бразилия, но въпреки това страната, градът и организационният комитет успяха да трансформират Рио де Жанейро и Олимпиадата ще се състои", каза още шефът на МОК часове преди откриването на Игрите тази вечер бразилско време.