Арсенал - Ливърпул, мач от 10-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Емиратс", начало 19.30 часа.

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Гибс, Монреал, Дженкинсън, Мертезакер, Косиелни, Саня, Вермаелен
Полузащитници: Уилшър, Рамзи, Йозил, Касорла, Артета, Росицки, Фримпонг
Нападатели: Жиру, Бендтнер, Парк, Мияичи

Контузени: Подолски, Диаби, Окслейд-Чембърлейн, Саного, Уолкът, Гнабри, Фламини

Групата на Ливърпул:

Вратари: Миньоле, Джоунс
Защитници: Джонсън, Туре, Шкъртел, Сако, Сисоко, Агер, Кели
Полузащитници: Джерард, Коутиньо, Лукас, Хендерсън, Алън, Стърлинг
Нападатели: Стъридж, Суарес, Моузес, Алберто

Контузени: Аспас, Коатес, Енрике

 

ПРОГНОЗА: Арсенал посреща Ливърпул в дербито на кръга от английската Висша Лига. Един срещу друг се изправят първият срещу третия в класирането. Интереса към този двубой е засилен от факта, че и двата тима бележат възход през този сезон. И сега може да се види чии претенции за нещо по-сериозно са по-основателни.

Моментната форма и на двата тима, най-вече във Висшата Лига, е отлична. Арсенал няма загуба след първия кръг и със 8 победи и едно равенство успя да излезе начело в класирането. Ливърпул от своя страна имаше кратък период на колебание, в който направи равенство със Суонзи и загуби от Саутхямптън, но след завръщането в игра на Луис Суарес демонстрира страхотна форма.

Присъствието на Суарес се оказа от особено значение за Ливърпул, тъй като в комбинация с Даниел Стъридж двамата оформиха чудесен тандем. Само след няколко мача в Англия дори измислиха прякор на двойката - САС, на името на специалните служби.

Представянето им определено заслужава тези суперлативи. За 4 мача в първенството Суарес има 6 гола и една асистенция, докато Стъридж се разписа в 8 от последните 9 мача и води в листата на голмайсторите.

Основната тема при Арсенал пък е представянето на отбора срещу големите съперници. Двете поредни загуби от Челси и Борусия Дортмунд подхраниха тезата на критиците на "артилеристите", че всъщност успешният период се дължи просто на благоприятния календар.

И ако приемем, че загубата от Борусия бе малшанс, тъй като Войчех Шчесни не се наложи да прави нито едно спасяване, докато тази от Челси бе за маловажната купа на Лигата, сега идва часът на истината. Дербито срещу Ливърпул е от огромно значение, а още другата седмица идва гостуване на Манчестър Юнайтед. По средата пък  е вторият мач срещу Борусия в Шампионската Лига.

Така Арсенал е изправен пред изключително тежко изпитание. И ако иска да запази претенциите си за нещо повече този сезон, ще трябва да наруши традицията да играе слабо през ноември. Именно това е месецът, в който тимът се представя най-лошо от създаването на Висшата Лига досега като в него Арсенал печели средно 1.55 точки.

Все пак статистиката от директните мачове може да даде поводи на оптимизъм за домакините. В последните 12 мача срещу Ливърпул Арсенал има една единствена загуба, допусната на "Емиратс" през 2011-та година. В останалите мачове лондончани имат 4 победи и 7 равенства. Равенствата са най-честия изход и от мачовете в Лондон - от последните 6 мача цели 4 са завършвали наравно.

Предвид позицията в класирането и домакинството на Арсенал, равенство в сегашния двубой няма да е лош изход за нито един от двата отбора.

Резултат: 1:1