Нийл Робъртсън направи голяма крачка към класирането за втория кръг на световното първенство по снукър, след като се добра до аванс от 7:2 фрейма след първата сесия срещу Роби Уилямс.

"Машината от Мелбърн" е само на три фрейма от крайния успех. Мачът започна по превъзходен начин за Робъртсън, който стартира с халф-сенчъри брейк от 77 точки, а след това изригна със сенчъри брейк от 132 точки, за да поведе с 2:0 фрейма в резултата.

Уилямс намали изоставането си на фрейм след дълго надлъгване в третия, но с малки серии и 59-19 австралиецът отново стигна до аванс от два чисти фрейма - 3:1.

Последваха четири поредни фрейма за Робъртсън, който стигна до изключително комфортен аванс от 7:1 фрейма.

Той започна серията си с малки брейкове, като в първите два фрейма от нея не бе особено убедителен, но за 6:1 стигна до сенчъри брейк от 103 точки. Последният фрейм от серията му завърши с 52-42 и надлъгване, а Уилямс успя да спечели последния фрейм от сесията след дълго надлъгване и 72-50.

Победителят от този сблъсък ще срещне във втория кръг Марк Алън или Майкъл Холт.

Междувременно Марко Фу премина успешно първия кръг, след като надви Мартин Гулд с 10:7 фрейма. Неговият следващ противник е Шон Мърфи.