Днес завърши световното първенство по снукър за младежи и девойки, на което България завоюва исторически първи медал в индивидуалната надпревара. Както е известно, Николета Николова стигна до полуфинала на турнира и си тръгна с бронзов медал.

В турнир с изключително тайландско надмощие - Тайланд грабна златото и при девойките, и при младежите, в предпоследния кръг от надпреварата Николета Николова беше равностоен съперник на единствената състезателка със сенчъри брейк Нучарат Вонгарутай.

Тайландката взе оспорвания първи фрейм (52:72) и когато Николова имаше реалната възможност да изравни резултата, Нучарат буквално й открадна втория фрейм като разчисти масата (45:48). Ники беше набрала скорост и прелетя през третия фрейм с второто си халф-сенчъри за турнира (51 точки), а в четвъртия с добра серия от 32 изравни резултата в партиите (73:33, 62:41).

Последвалата кратка почивка сякаш се оказа повратен момент - спря инерцията на Ники и даде време на Нучарат да събере достатъчно сила, за да вземе следващите два фрейма (3:59, 14:45) за краен резултат 4-2 в полза на Тайланд. Така заслужено България има своя медалист от световното първенство по снукър.

При младежите Спасиан Спасов преодоля груповата фаза, но отпадна в първия кръг на директните елиминации и така си осигури място в най-добрите 64 в света. Спас е и единственият от младежите ни с халф-сенчъри брейк на турнира - точно 50 точки.

Все пак, на финала при девойките имаше българско участие - съдийстването му беше поверено на зоркото око на Десислава Божилова!

БФ снукър изпрати петима състезатели Николета Николова, Спасиан Спасов, Виктор Илиев, Теодор Чомовски и Сашко Димитров, както и трима родни съдии Десислава Божилова, Диляна Георгиева и Пламена Манолова, които представиха достойно българския снукър на международната сцена.

Сезон 2014/2015 беше изключително силен за родния снукър! Историческото участие на Ивайло Пеков на световното първенство при професионалистите в Шефилд, бронзовият медал на Николета Николова от Световното първенство за младежи и девойки в Букурещ и първият сенчъри брейк (124 точки) в републиканския шампионат, дело на Братислав Кръстев, са доказателство за забележителното развитие на снукъра в България и категорична предпоставка за бъдещи успехи.