Джон Хигинс разтърси първенеца на планетата Марк Селби и води изненадващо с 6-2 след първата сесия от финала на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Шотландецът взе крехка преднина от трийсетина точки, но при опит за сейфти удар остави червена топка за "зеления" джоб и световният шампион моментално се възползва от подаръка, нанизвайки халф-сенчъри брейк от 76 точки. Четирикратният световен шампион все пак се разписа още в следващата партия, в която и двамата снукър великани допуснаха досадни грешки.

С груби последователни грешки от двамата майстори започна и третата част, преди която финалистите обсъждаха проблеми със сукното на масата и скоростта на топката. Марк се аклиматизира по-бързо и отново поведе след цели две серии от 62 и 58 точки, но преди почивката Хигинс изравни с пълно разчистване и прекрасен сенчъри брейк от 141 точки.

Серия от 63 на Джон му даде добра преднина в петата партия, но англичанинът стопи голяма част от пасива си, преди да заложи предпоследната червена за средния джоб, за да допусне същата грешка и с последната червена. Така за първи път в двубоя по-опитният от двама играчи излезе напред в резултата. Нещо повече - шотландецът наниза брейк от 95 и поведе с два фрейма.

В седмата партия Веселяка от Лестър стигна до своя фреймбол, но го пропусна - червена топка за горния десен джоб, която беше преподрязана. Хигинс разчисти масата и дръпна с 5-2 след вкарването на решителната черна топка.

Световният шампион поведе с двайсетина точки в последната част за първата сесия, но нямаше цвят за комбинация и избра сейфти. Неговият противник го надигра в битката за позиция и отново се настани край зеленото сукно, но точно след като вкара своя фреймбол пропусна застраховката си - последната червена топка. Малко по-късно обаче големият шампион вкара зелената и подпечата убедителната си победа в сесията.

Втората сесия на финалния сблъсък стартира тази вечер от 21.00 часа българско време, когато трябва да се изиграят девет фрейма.