Лео Меси спечели скандално "Златната топка" на ФИФА за №1 на световното първенство, но в последно време този приз сякаш носи лош късмет на притежателите си.

Всичко започва още през 1998 година. Тогава носителят на трофея Роналдо (победителят се определя още преди финала, но се връчва след него) припада преди битката за купата между Франция и Бразилия, след което се съвзема и взема участие в мача. Селесао обаче губи с 0:3.

Лошия късмет преследва Феномена и в клубния футбол. През ноември 1999 той получава тежка травма в коляното. При завръщането му на терена няколко месеца по-късно Роналдо се контузва повторно и пропуска целия сезон 2000-2001.

Все пак бразилецът успява да се възстанови и навлиза във форма за мондиала през 2002, където с головете си носи световната титла на Селесао.

"Златната топка" в Япония и Южна Корея e спечелена от Оливер Кан. Германецът обаче допуска голям гаф на финала, като подарява първия гол на Роналдо. Вратарят на Бундестима не се представя особено убедително и с екипа на Байерн в следващите два сезона. Той допуска нова сериозна грешка в двубой от Шампионската лига срещу Реал М и баварците в крайна сметка отпадат.

През 2006 година Зинедин Зидан комбинира наградата за №1 на мондиала със скандален завършек на кариерата си. Зизу изпуска нервите си, удря Марко Матераци с глава в гърдите и оставя своите с човек по-малко на финала. В крайна сметка Петлите губят от Италия с дузпи.

Нещата се развиват малко по-добре за Диего Форлан, следващия носител на прокълнатата "Златна топка". В смисъл, че лошия късмет не започва да го преследва още на световното.

Именно след мондиала в ЮАР обаче уругваецът тръгва по пътя към залеза. Той прави слаб сезон в Атлетико М (само 8 гола в 32 шампионатни мача), след което преминава в Интер, където също не блести. Следват два сезона в бразилския Интернасионал и японска авантюра с екипа на Серезо Осака.

Остава да видим как ще се развие кариерата на Лео Меси след спечелването на приза.