Григор Димитров отпадна незаслужено на 1/8-финалите на Australian Open, след като бе победен от Анди Мъри. Британецът стигна до успеха след 7:5, 6:7(5), 6:3, 7:5. 

Британецът обаче в никакъв случай не надигра нашето момче, като Григор изигра супер мач, но направи елементарни грешки в ключовите моменти от срещата и това му коства загубата. Двамата се срещнаха в мач от 1/8-финалите на турнира.

Съдийските грешки дадоха своето отражение и при сетбол на сервис на Мъри в полза на Григор заради нелепо отсъждане на лайнсмена се наложи точката да бъде преиграна.

В най-важния сервис гейм на Гришата при 5:5 и 0:15 в последния сет ас на нашето момче не бе признат пак заради разминаването между съдиите и се наложи точката да бъда преиграна. Всичко това даде отражение. 

Българинът водеше с 5:2 в четвъртия сет, но по нелеп начин загуби пет поредни гейма и противникът му се добра до крайния успех в мача. Той имаше солидна преднина от 3:0 гейма в първия сет, но тогава липсата на концентрация в ключовите моменти му попречи.

Така Гришата отпада от турнира с един кръг по-рано в сравнение с миналата година. На 1/4-финалите той ще се изправи срещу Ник Киргьос, който обърна от 0:2 до 3:2 сета Андреас Сепи.
 



Първият сет започна по феноменален начин за Григор, който мачкаше здраво британеца и стигна до ранен пробив и аванс от 3:0 гейма.

Българинът си взе без проблеми подаването, а след това във втория гейм след непредизвикана грешка на Мъри се възползва от втората си точка за пробив. 

Пробивът бе и затвърден, като се очакваше, че нашето момче ще спечели сета, но нещата се обърнаха против него.

Мъри изравни на 3:3, след като върна пробива в петия гейм. Той реализира страхотен минаващ удар при 30:30, а след това безпроблемно си взе точката за пробив след неубедителна игра на Григор.

При 4:4 нашето момче имаше сериозни трудности при подаването си и Мъри го проби.

Шотландецът пропусна първия си скрит сетбол след грешка от форхенд, но след перфектен ретур той достигна до нов шанс за пробив и този път го оползотвори.

Мъри си взе подаването след това и така спечели първия сет.

Вторият сет започна отлично за британеца, който поведе с 2:1 след ранен пробив, след като пласира няколко отлични ретура и българинът бе безпомощен.

Пробивът бе затвърден и преднината увеличена на 3:1 гейма.

Нашето момче обаче се окопити и върна пробива, като изравни геймовете на 3:3.

Димитров достигна до две точки за пробив при 15:40 Първата бе отразена след добра игра на мрежата, но при втората Мъри направи непредизвикана грешка и така пробивът стана факт.

Още в следващия си гейм Гришата трябваше да отразява точка за пробив. 

Мъри обаче стигна до нов пробив за 6:5. Българинът направи грешка от форхенд и изоставаше с 15:40, като британецът се възползва от първия си шанс да пробие.

Хасковлията обаче моментално върна пробива, след като противникът му направи двойна грешка  и така се стигна до тайбрек.

В тайбрека Гришо дръпна с 4:2 след феноменален минаващ удар, а след това достигна и до три сетбола при 6-3. 

Мъри отрази двата с ефектни сервиси, но българинът по безкомпромисен начин се възползва от третия си шанс да вземе сета и в крайна сметка изравни сетовете.

Третият сет започна равностойно и двамата си взимаха подаванията. В четвъртия гейм българинът отрази точка за пробив и си взе подаването. 

Българинът демонстрира равностойна игра със своя противник, но Мъри стигна до пробив за 5:3.

Британецът стигна до два шанса за пробив при 15:40, които бяха спасени от Григор с хубав сервис. Хасковлията пропусна и геймбол, след което британецът стигна до още един шанс да пробие и този път стигна до пробива след грешка от форхенд на Гришата.

Мъри си взе собственото подаване и така достигна до аванс от 2:1 в сетовете.

Четвъртият сет започна перфектно за Григор - пробив във втория гейм и аванс от 3:0 гейма.

Димитров имаше голям късмет, тъй като Мъри излезе на мрежата и направи безумна грешка, като по този начин допринесе за пробива.

Двамата си взимаха подаванията в следващите геймове, като Гришата достигна до сетбол при сервис на Мъри, при 5:2, но британецът вкара добре първото си подаване и след хубаво разиграване спаси точката за пробив.

След грешка на съдията Григор бе ощетен жестоко, след като лайнсменът даде топката в аут при перфектна топка и съдията го поправи, като в крайна сметка имаше преиграване, вместо нов сетбол. 

При приграването Мъри си взе точката, а след това направи и още една, за да си спечели подаването.

Българинът допусна безумни две непредизвикани грешки точно в момента, в който сервираше за сета, и Мъри достигна до два шанса за връщане на пробива.

След нова непредизвикана грешка Гришо прати топката много в аут и така пробивът бе върнат и Мъри намали на 4:5.

Британецът изравни на 5:5 след сравнително лесен сервис гейм.

В следващия гейм съдиите отново ощетиха Григор, който при 5:5 и 0:15 трябваше да преиграва точка от ас. В крайна сметка Мъри достигна до 0:30 при сервис на българина.

Неговият противник достигна до три шанса за пробив при 0:40 с цената на три скрит мачбола.

Британецът проби на нула нашето момче след хубав ретур, като Мъри достигна до възможност да сервира за мача. Той успя да си вземе подаването на 30 и спечели мача. В този гейм обаче късметът отново не бе с Гришо, след като мачболът бе реализиран след намеса на мрежата.