Голямата сензация на "Ролан Гарос" е факт, след като намиращият се в отлична форма Роджър Федерер отпадна от турнира, след като загуби от сънародника си Стан Вавринка в 1/4-финалите.

Вавринка стигна до успеха по много категоричен начин - 6:4, 6:3, 7:6(4) и ще спори за място на финала срещу представителя на домакините Жо-Вилфред Цонга или Кеи Нишикори.

Това бе общо трета победа за Вавринка над сънародника си, но и първа в турнири от "Големия шлем", така че определено швейцарецът ще помни доста дълго време този успех.

Мачът продължи 2 часа и 12 минути, а в първия сет Стан проби в третия гейм и успя да задържи пробива аванс до края, като му се наложи да спасява общо четири точки за връщането му.

Вторият сет обаче бе по-категоричен за Вавринка и той стигна до два пробива - в седмия и деветия гейм, докато в третия сет пробиви нямаше, нито точки за пробив, и всичко се реши в тайбрека.

В него всичко вървеше равностойно, но Стан стигна до минипробив за 4:3, а след това при 6:4 достигна и до втори минипробив и така спечели сета и мача.

Световният номер 9 като цяло сервираше изключително по време на целия мач и достигна до първия си 1/2-финал в надпреварата, като за целия мач загуби едва 6 точки при вкаран свой първи сервис и стигна до общо 43 печеливши удара срещу 28 за съперника си.