Григор Димитров срещу Роджър Федерер на централния корт на най-величествената сцена на тениса – Уимбълдън. При това в последния мач за деня. За какво да мечтае едно момче, стартирало своя път от Хасково и достигнало до битки с най-големите може би в цялата история на този спорт?

За титла от Шлема, разбира , но и за това има време. Към момента ще се концентрираме върху близката цел, а именно победа срещу един от двамата най-велики, стъпвали на корта. Двубоят на Григор с 18-кратния носител на трофеи от Мейджъри ще бъде поантата на днешния четвърти кръг на "Ол Инглънд Клъб". 26-годишният хасковлия ще се изправи срещу своя идол и безспорно най-добрия играл някога този спорт на тревна настилка в опит да нанесе най-големия удар в кариерата си. След 5 поредни загуби сега, пред Димитров се отдава уникалния шанс да победи Федерер там, където безспорно е почти невъзможно това да се случи. Близо 10 години по-опитният швейцарец има умопомрачителните 87 победи и едва 11 поражения за вече 19 участия на най-голямата сцена на планетата. 7 титли и само 10 човека (Джокович на два пъти. Надал, Раонич, Стаховски, Цонга, Бердих, Анчич, Хенман, Кафелников, Новак), които са успявали да го победят на свещената трева.

Мисията изглежда почти невъзможна, още повече и предвид огромния респект, който Григор демонстрира към великия си съперник. И все пак шансове има. Ако приемем, че пораженията от Иржи Новак, Евгени Кафелников и Тим Хенман от началните години на Роджър са били рутинни, то изненадите също не са изключени. Доказаха го Марио Анчич (2002). Томаш Бердих (2010), Жо-Вилфред Цонга (2011) и най-вече Сергей Стаховски (2013) и Милош Раонич през миналия сезон. Тоест, колкото и наглед да е невъзможно, все пак е постижимо.

Гледайте мача на живо тук!

А какъв по-добър момент за Григор да стане 11-ият, който може да спре ФедЕкс във втория му дом? Макар и сложно, Димитров има своите реални шансове да запише историческа победа над идола си на "Ол Инглънд Клъб". Той се намира в най-доброто състояние в кариерата си изобщо и през изминалите малко над 6 месеца доказа, че мястото му е сред най-големите. С Дани Валверду начело, хасковлията намери както вдъхновението, така и причината отново да мисли за върха в световната ранглиста и за титлите от Шлема. На всички е ясно от години, че талантът е налице. Единственото, което бе поставяно под въпрос, бе психиката.

Именно днес ще си проличи дали действително Григор е надраснал себе си и може да бие най-големите на най-величествените сцени. В момента Роджър действително изглежда недосегаем. Едва две поражения от началото на сезона, 4 титли и впечатляващите 27 победи. Статистиката действително изглежда стряскаща. Но преди 20 дни Томи Хаас показа, че все пак е възможно. Да, направи го в Мерцедес, като това бе първият мач на ФедЕкс от 2 месеца. И все пак..., пише "Тема спорт". Димитров е човек, който нееднократно е показал, че обича да играе на най-големите турнири срещу най-големите тенисисти. Сега пред него се отдава възможност да срещне най-големия на най-Централния от всички кортове.

Ще му е необходим късмет и в същото време да се надява, че Федерер няма да има един от най-добрите си дни, за да може чудото да стане реалност. Но вече сме ставали свидетели на подобни мачове. Така че защо пък този път Григор не помогне на съдбата да се усмихне и на неговата улица?!