Галерия

Роджър Федерер и Рафаел Надал спечелиха мачовете си на сингъл, след което обединиха сили и постигнаха победа на двойки, за да увеличат преднината на Европа срещу тенисистите от останалия свят на новия турнир "Лейвър къп" в Прага. Това беше и първи мач на дългогодишните съперници рамо до рамо на корта, а публиката със сигурност му се наслади.

След като оставиха приятелската вражда настрани за няколко часа, Надал и Федерер, които спечелиха всички четири турнира от Големия шлем през сезона, победиха американците Сам Куери и Джак Сок с 6:4, 1:6, 10:5 в най-дългоочаквания тенис мач през уикенда. Победата на двойки пък подобри баланса на Европа до 9-3, а четирите неделни срещи ще носят по три точки.

"Докато се състезаваме активно, ние ще бъдем врагове на корта. След това пак ще си останем такива. Случилото се днес обаче беше нещо специално. Беше много интересно да играя с него, защото мога да се доверя напълно на решенията му в най-важните разигравания и да наблюдавам отблизо как ги взима. Този ден определено беше най-странният в кариерата ми", заяви Федерер, който има 19 титли от Големия шлем срещу 16 за Надал.

Турнирът "Лейвър къп", кръстен на австралийската легенда Род Лейвър, беше създаден с цел да създаде нови емоции сред феновете по време на тенис сезона. Европейците, разбира се, са основни фаворити за купата, защото за тях играят петима от топ 7 в световната ранглиста. Очаквано, те спечелиха пет от шестте сингъла през първите два дни.

В първия съботен сингъл Федерер победи световния номер 16 Куери, а след това Надал се справи със Сок, въпреки че американецът спечели втория сет и двамата стигнаха до тайбрек. Победата за "останалата част от света" трябваше да дойде от Сок и австралиеца Ник Кириос, които играха срещу Надал и чеха Томаш Бердих, но в крайна сметка европейците се измъкнаха от трудна ситуация и спечелиха с 6:3, 3:6, 11:9. Във вечерната сесия обаче Кириос надви Бердих с 4:6, 7:6(4), 10:6.

Съботната програма завърши с успеха на Надал и Федерер на двойки.