Астън Вила се добра до драматично 3:3 срещу Ливърпул  в мач от предпоследния 37-ми кръг на Висшата лига.

В големия герой за домакините се превърна резервата Йон Дуран, който с два гола в заключителните минути донесе точката за отбора си.

Преди това Ливърпул на два пъти повеждаше - с 1:0 и 3:1, но поредното слабо представяне в защита лиши хората на Юрген Клоп от победа.

Равенството може да се окаже решаващо за Астън Вила в битката за топ 4. Възпитаниците на Унай Емери имат 68 точки, с 5 пункта повече от Тотнъм, който е с 36 срещи и утре посреща Манчестър Сити.

Ливърпул събра 79 т., но още преди мача беше ясно, че завършва сезона на 3-та позиция.


На "Вила Парк" Ливърпул поведе още във 2-ата минута на срещата. Харви Елиът центрира почти от аутлинията и изглеждаше, че Емилиано Мартинес ще улови без проблеми. Героят за Аржентина от Мондиал 2022 обаче изпусна топката и при повторния си опит буквално я хвърли във вратата си за 1:0!

Този момент шокира домакините, което позволи на Мохамед Салах да демонстрира брилянтна си техника. Египетската звезда навлезе в наказателното поле и стреля, но в тялото на от един от защитниците. 

После Коди Гакпо уцели гредата, след което беше маркирана засада, а в 12-ата минута домакините все пак изравниха. Оли Уоткинс плъзна топката към Юри Тилеманс на границата на наказателното поле и той намери долният ляв ъгъл на вратата с чудесен удар за 1:1! 

В средата на полувремето мърсисайдци отново поведоха. Мартинес спаси удар на Джо Гомес, но при добавката Гакпо не сбърка от непосредствена близост за 2:1! Ситуацията беше разгледана от ВАР за засада на Гомес, но такава не беше открита и съдиите зачетоха гола.

До края на полувремето Астън Вила пропусна две добри възможности отново да изравни. Първо Диего Карлуш стреля неточно от чиста позиция, а в 43-ата минута Муса Диаби шутира от границата на наказателното поле, но високо над напречната греда.

След почивката срещата на "Вила Парк" продължи да бъде интересна, а главният съдия Саймън Хупър отново имаше много работа, след като през първата част вече му се наложи да се допита до ВАР. 

В 48-ата минута Елиът центрира отлично от фаул и Джаръл Куанса засече, за да вкара първия си гол във Висшата лига - 3:1 за мърсисайдци. Хората на Унай Емери веднага се хвърлиха в атака и в 52-ата минута Лиън Бейли сервира топката на Оли Уоткинс в наказателното поле и той я завъртя в лявата страна на мрежата зад Алисон.

След намесата на ВАР обаче голът не беше зачетен заради засада. Това доведе до разправия между Бейли и Уоткинс на терена, защото нападателят не остави топката на намиращия се на чиста позиция Диаби.

В 59-ата минута Ливърпул стигна до четвърти гол във вратата на Мартинес чрез Елиът, но второ попадение в двубоя беше отменено за засада, този път на Луис Диас. 

Бирмингамци продължиха с опитите си да се върнат в мача и между 67-ата и 69-ата минута изпуснаха два отлични шанса за гол. Първо Диаби не уцели вратата от чиста позиция, а 120 секунди по-късно Николо Дзаниоло стреля, но Алисон отрази. 

В 77-ата минута Доминик Собослай можеше да сложи точка на спора, но Мартинес спаси шута му. В 85-ата минута току-що появилият се на терена Йон Дуран изстреля топката точно в долния десен ъгъл за 2:3.

В 87-ата минута попадение и на Дарвин Нунес беше отменено за засада, а секунди по-късно Вила се добра до точката. Отново Дуран беше точен, с което се превърна в големия герой за домакините тази вечер. 

Астън Вила - Ливърпул 3:3

Голмайстори: 0:1 Мартинес (2-авт), 1:1 Тилеманс (12), 1:2 Гакпо (23), 1:3 Куанса (48), 3:3 Дуран (85, 88)