Интер стана шампион на Италия за 20-и път в историята си, като победи с 2:1 градския съперник Милан в Дерби дела Мадонина. Нерадзурите вече са недостижими на върха в Серия А с 86 точки - на 17 пред Милан 5 кръга преди края. Това е шеста поредна победа на Интер над Милан във всички турнири, нещо, което никога не се е случвало в историята на нерадзурите.

Интер слага втората звезда на емблемата постигайки 20-ата си титла - с една повече от Милан. Головете на Франческо Ачерби и Маркус Тюрам донесоха успеха на хората на Симоне Индзаги, а попадението на Фикайо Томори 10 минути преди края се оказа недостатъчно. В добавеното време имаше 3 червени картона - за Тео Ернандес и Давиде Калабрия от Милан и Дензъл Дъмфрис от Интер.

Интер започна по-добре и откри резултата в 18-ата минута. Центриране от корнер бе отклонено на близката греда от Бенжамен Павар и Франческо Ачерби от упор засече с глава за 1:0. Това е 41-и пореден мач в Серия А, в който Интер вкарва гол и е само на 3 мача от абсолютния рекорд в това отношение.

До почивката и двата отбора изпуснаха много. Лаутаро Мартинес и Тюрам изтъвраха чисти положения за Интер, а Калабрия и Леао се отличиха с пропуски за Милан. Решението на Стефано Пиоли да играе с Леао на върха на атаката обаче не сработи. Веднага след паузата Интер вкара втори гол. Тюрам се разписа с удар извън наказателното поле, вкарвайки и в двете дербита на Милано този сезон. Това е 12-и гол за французина за сезона, като той има и 7 асистенции на сметката си.

След това Интер контролираше мача, а макар че Жиру се появи в игра, Милан трудно създаваше положения. Росонерите обаче върнаха един гол в 80-ата минута. Чуквуезе центрира към далечната греда, където Леао свали топката, а Габия стреля от упор с глава. Зомер изби в гредата, но Фикайо Томори бе на място, за да направи добавка от два метра.

В добавеното време нервите избухнаха. Първо Дъмфрис и Тео Ернанедс се сдърпаха при едно нарушение и бяха изгонени с директни червени картони. След това в 96-ата минута при корнер за Милан, Калабрия умишлено удари с юмрук в лицето Фратези и също получи директен червен картон.

МИЛАН - ИНТЕР 1:2

0:1 Ачерби 18, 0:2 Тюрам 49, 1:2 Томори 80

Червени картони: Тео Ернандес (М) 90+2, Калабрия (М) 90+6, Дъмфрис (И) 90+2

МИЛАН: Менян, Калабрия, Томори, Габия, Ернандес, Адли (68 Бенасер), Райндерс (52 Жиру), Муса (77 Окафор), Лофтъс-Чийк (68 Чуквуезе), Пулишич, Леао

ИНТЕР: Зомер, Павар, Ачерби, Бастони (88 Де Фрай), Дармиан (84 Дъмфрис), Барела (77 Фратези), Чалханоглу (84 Аслани), Мхитарян, Димарко (78 Карлос Аугусто), Тюрам, Лаутаро Мартинес