На Луис Енрике не му липсват главоболия преди реванша на неговия ПСЖ срещу Барселона в Шампионската лига.

Скъпоструващите нападатели, с които наставникът разполага, ще трябва да бележат след загубата с 2:3 в първия мач и ще трябва да се справят по-добре, отколкото на "Парк де Пренс".

А срещу себе си отново ще имат защитна стена начело с най-неочакваната звезда в Испания през този сезон.

17-годишният Пау Кубарси сензационно се превърна в незаменима част от отбраната на Барселона и във вторник ще се изправи отново срещу Килиан Мбапе със самочувствието на човек, който веднъж вече успя да го обезличи.

Със своята младост и неопитност тийнейджърът би трябвало да е ахилесова пета в отбранителния вал - но който го е виждал как играе през последните месеци, знае, че това изобщо не е така.

Кубарси е толкова добър, че младостта не му личи по никакъв начин, а футболната му интелигентност е на ниво, каращо ни да го сравняваме с някои минали величия на Барса.

Вече го виждаме постоянно в стартовата единайсеторка, видяхме го и в събота вечер срещу Кадис. Това не беше най-лесната вечер за него, но той отново си свърши работата и в пети пореден шампионатен мач каталунците запазиха суха мрежа.

Не е случайно, че най-добрият период за Барселона през този сезон съвпада с навлизането на 17-годишния вундеркинд в състава.

А с това темпо на развитие, той като нищо ще играе за Испания на Евро 2024, след като вече дебютира за националния си тим.

Естествено, изгряването на талантлив юноша от "Ла Масия" не е някаква новост, но Кубарси вече доказа, че е нещо повече.

Понякога, макар и рядко, се появяват млади футболисти, които не само притежават някоя ярка, отличителна черта - а са и необичайно зрели и уверени, прогресират невероятно бързо и със самото си навлизане в професионалния футбол вече могат директно да се съревновават с ветераните.

Необичайно трудно е за новаците като Кубарси, защото противниците винаги ще опитват по някакъв начин да се прицелят именно в тях и да ги извадят от равновесие с всякакви позволени и непозволени трикове.

Дотук удивителното при таланта на Барса е, че той просто не се поддава на такива опити.

Този футболист притежава цялата информация за обстановката около себе си още преди да е получил топката и вече е изчислил дали е необходимо да направи семпъл къс пас или да хвърли някоя рискована дълга топка.

Психиката му не му позволява да се притесни нито от пресата на някой опонент, нито от възможните последици при грешка - той просто отиграва, все едно е най-лесното нещо на света.

Кубарси умишлено иска топката в зони, в които ще привлече противниковата преса към себе си и знае, че така ще помогне на отбора, след което ще изнесе спокойно топката, ще опита подаване през двама-трима съперници, или ще използва забележително добрите си пасове на средно и дълго разстояние, за да подхване контраатака.

Затова той е толкова подходящ за стила на игра на Барселона и затова Шави вече не може без него.

Досега Пау Кубарси се проявява като някаква смесица между Жерар Пике (с елегантността, визията за играта и способността за изнасяне на топката) и Карлес Пуйол (със свирепия и агресивен подход в защита, който да не остави шанс на съперник да го преодолее).

Но годините в "Ла Масия" си казват думата и със своята комбинативност той на моменти даже напомня на Андрес Иниеста.

Естествено, все още е далеч от цялостното ниво на споменатите футболисти, а и все пак до момента има едва 13 мача като титуляр за Барселона. Футболът е толкова капризен и непредвидим, че за никого не можеш да бъдеш сигурен как ще се развие и накъде ще го отведе потенциалът му.

Но поне засега, Пау Кубарси демонстрира заложбите да се превърне в един от доминиращите централни защитници през следващите години. 

Роденият в Жирона юноша е от семейство на дърводелци, отличаващи се с прецизност и внимание към детайла вече поколения наред. Навсякъде из Каталуния може да попаднете на елегантни дървени мебели, носещи името Кубарси.

Сега тази фамилия е на път да стане популярна на още много места по света, и то по друга причина. 

Пау започна този сезон даже не в Б отбора на Барса, а в юношите до 16 г.

Но за рязкото му издигане помогнаха не само футболните заложби, а и чисто човешките му качества.

За него ще чуете, че е безупречен професионалист, че ходи първи на тренировка, че първи излиза в тунела да се настройва психически още преди загрявката.

Силно вярва във визуализирането преди мач: мисли за навиците на противниците, за стресови моменти, с които ще се сблъска в двубоя, за това дали отсрещният тим ще страда повече от дългите или от късите му пасове. Мисли и за това кой каква преса ще практикува срещу него.

Преди мачове, независимо дали привидно по-леки или по-тежки, Кубарси страни от телефона си през целия ден. Без разсейване, без размяна на съобщения с близките - пълна концентрация.

Засега подходът му работи и е удоволствие да бъде гледан, не само когато е избиран за Играч на мача (като в реванша срещу Наполи от Шампионската лига), но и когато е затрудняван максимално срещу Мбапе и други звезди от такъв калибър.

Ценителите са наясно колко красива може да бъде играта на един защитник, притежаващ техниката, погледа и лекотата на Кубарси. 

Както казваше един от великите, Самуел Ето'о: "Бих слагал Шави и Иниеста в моя отбор всеки ден, защото имаха невероятната дарба да карат футбола, който е невероятно комплексен и сложен, да изглежда съвсем простичък."

Такава дарба притежава и Кубарси - а на нас ни остава да гледаме и да му се наслаждаваме.

Материал на Sportcafe, Снимка: БГНЕС