Изходът от финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се проведе днес, е важен не само за двата тима, но и за още 8 други клуба. Става въпрос за всички отбори от първата шестица, а също така и за тези от четворката, които ще излъчат един представител в баража за участие в Лигата на конференциите.

Клубовете, които имат полза Лудогорец да триумфира с Купата са: Черно море (66 точки), ЦСКА (66), Левски (55), Локомотив Пд (55) и дори Крумовград (48), който на теория все още е с шанс да се добере до четвъртото място и бараж за Европа, пише „Мач Телеграф“.

Ако разградчани спечелят финала, това значи, че Черно море или ЦСКА си гарантират сигурно участие в евротурнирите. Който от тези два отбора е пред другия, ще се класира за предварителните кръгове на Лига Европа, което му осигурява минимум четири мача в европейските клубни турнири.

От своя страна това ще даде възможност на Левски или Локо Пд да завършат на четвърто място, което да ги изпрати на бараж за Европа срещу 7-ия в класирането.

Ако Ботев Пд е новият носител на Купата, то това означава, че „канарчетата“ ще си гарантират участие в Лига Европа и минимум четири двубоя в евротурнирите за сметка на Черно море или ЦСКА. На всичкото отгоре един измежду „червените“ и „моряците“ ще трябва да се изправи в бараж за Европа в двубой с някой от ЦСКА 1948, Арда или Славия. Триумф на Ботев Пд слага и край на надеждите на Левски и Локо Пд за Европа.

Тимовете, които пък ще стискат палци за пловдивчани срещу разградчани, са ЦСКА 1948 (45 точки), Арда (44) и Славия (40). Това е така, защото при подобен развой „канарчетата“ отпадат от битката за седмото място, даващо право на бараж за Европа.