Арсенал се класира за следващия кръг на турнира за купата на Лигата, след като в третия кръг на турнира елиминира Уест Бромич след изпълнение на дузпи.

Редовното време завърши 1:1 и след като в продълженията не се стигна до голове, победителят се реши чрез дузпи. Въпреки че бяха с един куп младоци в състава си, "артилеристите" се оказаха с по-здрави нерви и след две неточни изпълнения на домакините Арсенал се класира напред.

Преди това в средата на второтополувреме Томас Айсфелд бе открил за тима на Арсен Венгер, а малко след това Берахино изравни за домакините.

Така Арсенал успя да избегне второ поредно отпадане в този турнир след дузпи, след като през миналия сезон падна от Брадфорд.

В следващия кръг "артилеристите" ще се изправят срещу Челси в лондонското дерби в турнира.



В състава на Уест Бромич Стив Кларк бе направил 8 промени спрямо тима, който победи с 3:0 Съндърланд през уикенда. Сред тях обаче бяха опитни играчи като Стивън Рийд, Шейн Лонг, Диего Лугано и Греъм Доранс. Мястото пък запазваха основни футболисти като Сесеньон, Скот Синклеър и Юсуф Мулумбу.

Арсен Венгер пък бе направил цели 9 промени и единственият титуляр от началото на сезона, който запази мястото си бе Пер Мертезакер. Все пак завръщащите се Томас Вермаелен и Микел Артета добавяха още малко опит.

Първата интересна ситуация бе пред вратата на Арсенал, когато в 3-та минута силно центриране към втората греда стигна до непокрития Доранс, но той от малък ъгъл не можа да нанесе удар.

Пет минути по-късно за Арсенал Рио Мияичи проби по лявото крило и центрира пред вратата, където Никлас Бендтнер удари страничната греда. Но не след удар по топката, а след като самият той се размина с кълбото и се блъсна в стълба.

Уест Бромич имаше удобна възможност от пряк свободен удар пред наказателното поле на Арсенал, но Доранс стреля в стената. След центрирането от получилия се корнер

В 32-та минута Хейдън имаше късмет да се размине само с жълт картон за изключително остро влизане в краката на Мулумбу, което не бе с бутоните напред, но въпреки това ударът бе толкова силен, че имаше реална опасност от счупване на краката.

Дорънс пък имаше нова възможност от пряк свободен удар и опита да изненада Фабиански с удар от външната страна на стената, но не можа да придаде никакъв фалц на топката и тя полетя много далеч от целта.

В последната минута на полувремето Уест Бромич имаше поредна възможност от фаул на десетина метра пред пеналта. Стивън Рийд изпълни изключително точно над стената и топкаа се насочи право към сглобката на гредите, но Фабиански се разтегна максимално и направи ключово спасяване.

В самото начало на второто полувреме Арсенал имаше добра атака, при която Дженкинсън поднесе за непокрития пред наказателното поле Айсфелд, но той стреля неточно над вратата.

Постепенно обаче Уест Бромич осъществи натиск и на няколко път центрира опасно пред вратата на гостите, но така и не се стигна до удар. В 60-та минута Мулумбу се реши да стреля от дистанция и ударът му се получи много опасен, но Фабиански отново действа много стабилно и изби под гредата.

Арсенал изпитваше сериозни затруднения в този момент, но въпреки това успя да открие резултата с първото си чисто положение за гол. Гнабри отне топакта в полето на съперника и подаде към Никлас Бендтнер. Той по чудесен начин намери включилия се в атака Айсфелд непокрит в наказателното поле, след което за германеца остана да стреля спокойно покрай вратаря.

"Артилеристите" обаче не можаха да задържат аванса си и в 71-та минута домакините изравниха. Центриране от корнер бе продължено назад към Шейн Лонг,  той бе на неудобна позиция за удар, но центрира отново и непокритият Берахино с глава забоде топката в мрежата.

В следващите минути домакините натиснаха, но не стигнаха до ново голово положение. Берахино опита силен удар от диагонална позиция, но бе трудно да уцели вратата.

На другия край на терена Бендтнер спечели въздушен двубой и така изведе Гнабри на стрелкова позиция. Той бе дръпнат леко от защитник, но не падна за нарушение, а въпреки това отправи удар, но неточно покрай вратата.

Две минути преди края Пер Мертезакер спечели фаул в полето на домакините, а след центрирането самият той стреля с глава, но без да затрудни вратаря. В последната минута на редовното време Дженкинсън отправи опасно центриране пред вратата, но там Гнабри и Акпом се разминаха с малко да засекат топката.

В началото на продълженията диагонален удар на Мияичи рикошира коварно в защитник и за малко да прехвърли вратаря, но все пак Даниелс успя да се се разтегне и да спаси.

В 96-та минута Арсенал имаше стопроцентово положение, но Никлас Бендтнер направи непростим пропуск. Той бе изведен абсолютно сам срещу вратаря, но се забави прекалено много и дори не успя да опита удар, тъй като застигнал го отзад защитник му изби топката чисто.

Играта на датчанина започна да се влошава все повече и той направи нови две грешки в атака, макар и не при чисти позиции. Младокът Чуба Акпом показа далеч по-голямо желание за игра и сам стигна до ситуация за изстрел, но прати топката близо покрай страничната греда.

В началото на второто продължение Дорънс имаше възможност, след като центриране от корнер бе отклонено към него, но ударът му от малък ъгъл бе спасен от Фабиански. Малко след това пък влезлият от пейката за Арсенал Ектор Белерин пробва силен удар по земя извън наказателното поле, но Даниелс внимаваше и спаси. Отново испанецът имаше възможност малко след това, но диагоналният му удар бе неточен.

Пет минути преди края на допълнителното време Амалфитано нанесе страховит удар от трудна диагонална позиция и остави Фабиански на място, но напречната греда помогна на вратаря.

В 117-та минута Маркус Розенберг засенчи дори Бендтнер с пропуска си. Той получи извеждащ пас и се пребори с последния защитник. След това обаче не успя да заобиколи добре Фабиански. Въпреки това успя да достигне топката и бе само на три метра пред вратата, но стреля в застанал на голлинията защитник.

Само минута по-късно Уест Бромич организира опасна контраатака, при която Розенберг центрира към непокрития в наказателното поле Синклеър, но той от воле засече неточно.

Уест Бромич - Арсенал 1:1

0:1 Айсфелд 62
1:1 Берахино 71

При дузпите:

За Уест Бромич: Рийд - вкарва
За Арсенал: Бендтнер - вкарва
За Уест Бромич: Розенберг - вкарва
За Арсенал: Гнабри - пропуска. Спасяване на вратаря
За Уест Бромич: Морисън - вкарва
За Арсенал: Олсон - вкарва
За Уест Бромич: Даусън - пропуска. Не уцелва вратата
За Арсенал: Акпом - вкарва
За Уест Бромич: Амалфитано - пропуска. Не уцелва вратата
За Арсенал: Монреал - вкарва

Уест Бромич:
  Даниелс, Рийд, Попов, Лугано, Даусън, Синклеър, Доранс, Мулумбу (90 Морисън), Сесеньон, Лонг (90 Розенберг), Берахино (101 Амалфитано)

Арсенал: Фабиански, Монреал, Вермаелен, Мертезакер, Дженкинсън, Артета (95 Белерин), Хейдън (84 Олсон), Айсфелд (82 Акпом), Мияичи, Гнабри, Бендтнер