С хеттрик на Лео Меси Барселона разби Еспаньол с 5:1 в каталунското дерби на 14-ия кръг в Ла Лига, играно на стадион "Ноу Камп". Така аржентинецът отговори на вчерашното предизвикателство на Кристиано Роналдо.

Еспаньол заложи на контраатаките и изненадващо откри резултата във фаталната 13-а минута чрез Серхио Гарсия, който преодоля Пике и завърши с левия крак.

Лео Меси нацели гредата от фаул, а после Еспаньол пропусна златна възможност при поредната си контра. В последната минута на първата част Меси изравни с хубав удар от дъгата.

Барса нанесе два тежки удара в рамките на три минути малко след почивката и си реши мача. Лео вкара втория си гол, а Пике се разписа с глава. Четвърт час преди края Педро сложи точка на спора, а малко след това асистира на Меси.

Победата позволи на Барса да се върне на второ място с актив от 34 точки, докато Еспаньол е 12-и с 14 пункта на сметката си.


Домакините започна по-дейно, но не успяваха да създадат нищо интересно пред вратата на противника. В десетата минута Меси изведе Шави от дълбочина и капитанът на Барса падна в наказателното поле на гостите след контакт с Алваро. реферът обаче даде знак играта да продължи.

Веднага след това Меси отново влезе в ролята на разпределител, пускайки хубаво подаване към Неймар. Кариоката навлезе, залъга защитник и опита остро подаване, което не мина.

В 13-тата минута Еспаньол откри резултата след бърза контраатака отдясно. Бускетс претендираше за нарушение на Кайседо край тъчлинията, на такова не последва. Серхио Гарсия напредна, финтира Жеррад Пике и прати топката в долния десен ъгъл.

Барселона веднага увеличи оборотите, но предимството на "блаугранас" се изразяваше единствено с процента владеене на топката. Липсваха опасните атаки, а шутът на Шави извън наказателното поле профуча доста над напречната греда.

За сметка на това Еспаньол отвърна с нова мълниеносна контра, която обърка отбраната на домакините. Гарсия получи вляво на добра позиция, но отправи изключително слаб удар, който не затрудни Клаудио Браво.

Барса получи добра възможност малко преди да измине половин час игра. Лео Меси застана зад топката при пряк свободен удар и от двайсетина метра разтресе напречната греда. После Пике стреля с глава, но Касия улови.

Меси слаломира като на шега между двама защитници и навлезе на добра позиция за стрелба, но в последния момент Ерик Бейли се хвърли смело с шпагат и отказа аржентинеца.

Луис Суарес стреля покрай страничната греда с левия крак при върната към него топка от Шави. Меси хвърли разкошен пас вляво към набралия скорост Жорди Алба, но неговият удар беше спасен от Касия.

Еспаньол отново разсече защитата на съперника с добра контраатака. този път Каняс беше изведен от дълбочина, но първото му докосване не се получи и Клаудио Браво успя да изчисти в последния момент.

В последната минута на редовното време Барса отвърна на удара. Лео Меси получи в близост до дъгата и отправи техничен изстрел в долния ляв ъгъл. Касия се хвърли, но не успя да предотврати изравняването.

Домакините осъществиха пълен обрат пет минути след почивката. Неймар напредна и подаде вляво към Луис Суарес, който намери Меси. Първото докосване на аржентинеца не беше добра, но той провря топката между краката на защитник и от границата на наказателното поле вкара топката в долния ляв ъгъл с десния си крак.

Малко след това Барса стигна и до трето попадение. Иван Ракитич центрира от корнер и на границата на малкото наказателно поле Жерард Пике се реваншира за грешката си от първата част, реализирайки безпощадно с глава.

В средата на второто полувреме Иван Ракитич нанесе уникален изстрел от воле извън наказателното поле. Топката почти сигурно щеше да навести мрежата зад Касия, но бранител подложи тялото си.

Двайсетина минути преди края на редовното време Меси отново застана зад топката при пряк свободен удар, но този път голмайстор №1 в историята на Ли Лига стреля над целта. Влезлият като резерва Андрес Иниеста шутира мощно от движение с левачката, но право в тялото на съперников футболист.

В 77-та минута Жорди Алба пусна страхотен диагонален пас към Педро, който спринтира по дясното крило и навлезе в наказателното поле. Острието можеше да подаде на Меси, но вмести това реши да завърши сам и прати кълбото в долния ляв ъгъл.

Четири минути след това обаче Педро все пак асистира на Меси. Аржентинецът отново премина ефирно покрай двама бранители и изведе Педро отдясно. Последният веднага върна към него и Меси засече топката с десния си крак, пращайки я в долния ляв ъгъл.

В оставащото време до края на срещата Барса видимо намали темпото, а гостите нямаха намерение да се хвърлят в нови атаки.

Барселона - Еспаньол  5:1

0:1  Серхио Гарсия - 13'

1:1  Лионел Меси - 45'

2:1  Лионел Меси - 50'

3:1  Жерард Пике - 53'

4:1  Педро - 77'

5:1  Лионел Меси - 81'

 

Барса: Браво, Пике, Масчерано, Алвеш, Алба, Бускетс, Ракитич (Иниеста - 65'), Шави, Суарес (Педро - 70'), Меси, Неймар

Еспаньол: Касия, Ерик, Фуентес, Алваро, Арбия, Виктор Санчес, Каняс (Морено - 59'), Лукас, Салва, Кайседо (Стуани - 71'), Гарсия