Кливланд Кавалиърс е първият финалист в НБА. ЛеБрон Джеймс и компания сразиха Атланта Хоукс със 118:88 и затвориха серията с 4-0, стигайки до битката за титлата за втори път след 2007-а година. 

Тимът от щата Охайо не остави съмнение в превъзходството си над съперника и сега чака победителя от двойката между Голдън Стейт и Хюстън, а финалната серия ще започне в края на следващата седмица. 

Домакините бяха вдъхновени от завръщането на Кайри Ървинг, който пропусна предишните два мача заради проблем в коляното и започнаха силно. 

Те вкараха няколко тройки, а и като цяло действаха разнообразно в нападение, където ЛеБрон Джеймс отново бе взел диригентската палка. Разликата започна да се вдига и в края на периода достигна до 12 точки, след като Тристан Томпсън реализира със сирената. 

Във втората четвърт ситуацията не се промени. Ястребите пропускаха твърде много, а Кавалиърс продължаваха да се справят добре. Затова и преднината достигна до 20 точки при 53:33 в средата на периода, а на почивката тя бе 17 точки. 

След нея ситуацията не се промени. Гостите не успяха да направят нищо, макар и в един момент да стопиха изоставането си до 15 точки. Кливланд завърши периода със серия от 12:3, за да поведе с 85:60 преди последните 12 минути и да си гарантира триумфа. 

В тях ЛеБрон Джеймс изобщо не се появи в игра, но все пак завърши с 23 точки, 9 борби и 7 асистенции. Джей Ар Смит добави 18 точки от пейката, Тристан Томпсън добави 16 и 11 борби, а Кайри Ървинг вкара също 16. 

Джеф Тийг водеше Атланта със 17 точки и въпреки загубата Ястребите могат да бъдат доволни от сезона, който направиха и да имат надежди за бъдещето.