Байерн Мюнхен победи Борусия Дортмунд с 2:0 след продължения във финала за купата на Германия, който се състоя на "Олимпиащадион" в Берлин.

Баварците имаха леко игрово предимство през първото полувреме, но и двата отбора не успяваха да стигнат до голови позиции. След почивката Борусия заигра по-добре. След изпълнение на Марко Ройс от фаул топката срещна напречната греда.

Малко след това намиращият се в положение на много тънка и неотсъдена засада Матс Хумелс вкара кълбото във вратата. Данте изчисти зад голлинията и обърка рефера, който не зачете попадението.

Редовното време завърши без попадения и мачът влезе в продължения. В 107-та минута Ариен Робен откри резултата след подаване на Боатенг, превръщайки се за пореден път в черна котка за Дортмунд. В добавеното време на второто продължения Томас Мюлер вкара втория гол за своите, слагайки точка на спора.

Байерн печели купата на Германия за рекорден 17-и път и за втори път в последните три издания на турнира. Мануел Нойер стана първият футболист с 4 поредни участия на финала, като той е завоювал три трофея. За втори път в историята си (след 2006 година) Байерн успява да запише втори пореден дубъл на домашната сцена.


Борусия започна по-дейно и още в самото начало Марко Ройс се опита да намери Роберт Левандовски, но той не си спря добре и опасността отмина.

Първата възможност обаче се откри пред баварците. Ариен Робен намери вдясно Томас Мюлер, който шутира веднага от движение, но Роман Вайденфелер спаси по куриозен начин, след като топката го уцели в лицето. После самият Робен опита удар по диагонала, но не затрудни стража на вицешампионите.

Грешка на Данте позволи на Левандовски да опита центриране към Марко Ройс в наказателното поле, но бразилецът успя да поправи грешката си и изби в корнер, след който не се стигна до нищо сериозно.

Матс Хумелс се опита да застраши вратата на съперника, сваляйки с глава към малкия пеналт, но отбраната на мюнхенци се справи. След това пък слаб удар на Томас Мюлер беше блокиран в половината на Борусия. Нури Шахин пробва силен удар с левия крак от дистанция, но турчинът не бе настроил мерника си.

Малко преди да изтече половин час от началото на срещата капитанът на Байерн Филип Лам получи контузия и беше заменен принудително от Франк Рибери.

Любопитното е, че самият Рибери остана на пейката заради болки в гърба, а часове преди мача французинът контузи Давид Алаба на тренировка и го лиши от участие във финала.

Двата отбора понамалиха темпото и преди всичко чакаха грешки на съперника. Марио Гьотце се върна по-назад, заемайки позицията на Лам като дефанзивен полузащитник, а Рибери заигра на обичайната си позиция - по лявото крило.

Баварците имаха претенции за дузпа заради съприкосновение между Робен и Лукаш Пишчек. Холандецът моментално се строполи на земята, но реферът Флориан Майер даде знак играта да продължи.

Тони Кроос застана зад топката при пряк свободен удар, маркиран за нарушение срещу Томас Мюлер, но изстрелът на халфа намери построената пред него стена. Последва страхотен диагонален изстрел по земя на Пиер-Емил Хойберг, минал на метър от лявата греда.

Първата сериозна възможност за Борусия дойде в последната минута на редовното време, когато Кевин Гроскройц разтегли към Роберт Левандовски отляво. Полякът излъга действащия като десен бек Хойберг и стреля мощно, но встрани и високо.

След подновяването на играта и двата отбора не предприемаха излишни рискове, залагайки на сигурността. Томас Мюлер успя да засече някак си след остро центриране отляво на Рибери, но Вайденфелер внимаваше и улови.

Малко преди да изтече един час игра, вратарят на Байерн Мануел Нойер не изчисти добре топката. Борусия атакува чрез Левандовски, който беше спънат от Кроос пред наказателното поле. Марко Ройс отправи силен удар, който срещна главата на съперников футболист и "кацна" върху напречната греда, излизайки в корнер. Нойер проследи ситуацията хладнокръвно, без изобщо да се протегне към кълбото.

В средата на втората част се стигна до доста дискусионен момент в пеналта на Байерн. Левандовски отклони към Матс Хумелс с глава след центриране отляво и бранителят нанесе удар с глава, пращайки кълбото зад голлинията.

Там Данте изчисти с левия крак и макар да имаше сериозни съмнения, че кълбото е преминало голлинията с целия си обем, арбитърът Майер даде знак играта да продължи. Интересното е, че при подаването към Хумелс германецът се намираше в положение на тънка засада, която не беше маркирана.

Неточен шут от дистанция на Тони Кроос бе отчетен за статистиката, а на отсрещната врата влезлият като смяна Оливер Кирх загря ръкавиците на Нойер със свирепа тупалка от над двайсет метра. На отсрещната врата Вайденфелер отказа опита на Робен да го преодолее с диагонален изстрел.

Пет минути преди края на редовното време бившият футболист на Борусия Марио Гьотце отправи тежък изстрел, но той намери тялото на съперников футболист.

Редовните 90 минути завършиха без голове и така двата отбора влязоха в две продължения по 15 минути.

Още в първите секунди на първото от тях Пиер-Емерик Обамеянг беше близо до откриване на резултата. Той стреля от движение след подаване отдясно на Марко Ройс, но топката профуча на сантиметри от дясната греда!

Последва здрава битка в средата на терена и двата отбора не се впускаха в опасни атаки. Едва в края на първото продължение Гьотце центрира от корнер и Хумелс изчисти малко пред голлинията. На отсрещната врата Гроскройц подари топката на Нойер при опит за удар.

В 107-та минута Рибери върна към Ариен Робен, чийто удар от движение бе уловен от Вайденфелер. Борусия се опита да изнесе играта напред, но загуби топката чрез Гроскройц и Боатенг центрира към далечната греда, където Робен засече кълбото и успя да го прокара между краката на Вайденфелер!

Малко след това опасен удар на Робен срещна страничната греда, а после беше маркирана и засада на ван Буйтен.

В 115-тата минута Робен беше изведен сам срещу Вайденфелер, но вратарят успя да блокира опита на холандеца да копне топката над него. На отсрещната врата Марко Ройс стреля директно от фаул, но покрай лявата греда.

В 121-та минута Марко Ройс отправи страхотен изстрел от въздуха, насочвайки топката в долния десен ъгъл. Боатенг подложи крака си и кълбото прелетя на метър над напречната греда!

Само няколко секунди след това Клаудио Писаро изведе Томас Мюлер с прекрасно подаване в предни позиции. Острието на баварците финтира Вайденфелер и добута кълбото в опразнената врата.

 

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен  0:2

0:1  Ариен Робен - 107'

0:2  Томас Мюлер - 123'

 

Дортмунд:  Вайденфелер, Хумелс, Сократис, Пишчек, Шмелцер, Шахин, Йожич (Обамеянг - 83'), Гроскройц (Хофман - 110'), Мхитарян (Кирх - 60'), Ройс, Левандовски

Байерн:  Нойер, Боатенг, Данте, Мартинес, Рафиня, Хойберг (ван Буйтен - 102'), Лам (Рибери - 30') {Писаро - 109'}, Робен, Кроос, Гьотце, Мюлер

 

Снимки от мача може да видите ТУК