Компанията "Асарел-Медет" и нейният председател Лъчезар Цоцорков излязоха с официално становище по нашумелия въпрос със спонсорството на 31-кратния шампион на страната ЦСКА.

Очакваше се в касата на "армейците" да влязат 1 милион лева, но всъщност сумата се оказа точно 10 пъти по-малка: 100 000 лева.


Ето и част от декларацията на "Асарел-Медет" покрай финансирането на ЦСКА:

"По повод появилите се съобщения в различни медии относно искане към "Асарел-Медет" АД да се помогне на футболния клуб ЦСКА, ръководството на дружеството прави следното изявление, с което да се внесе яснота по фирмената политика:

Наскоро министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов се обърна с молба към "Асарел-Медет"АД да помогнем на професионален футболен клуб ЦСКА. Доколкото ни е известно, премиерът търси помощ за финансирането на клуба и от други големи компании в страната.

Като дружество, което винаги е било съпричастно към развитието на спорта, "Асарел-Медет"АД приветства усилията на министър-председателя за разрешаване на проблемите.

На 7-ми декември 2011 година на посещение във фирмата бяха представители на футболен клуб ЦСКА, начело с председателя на надзорния съвет г-н Димитър Борисов.

Пред тях изпълнителният директор Лъчезар Цоцорков изрази становището на акционерите на дружеството, че компанията няма политика да бъде генерален спонсор или спонсор на спортни клубове извън общината, включително и да осигурява финансиране чрез придобиване на акции, реклама и др.

Разбира се, позициите на дружеството като водеща социално-отговорна компания в страната се дължат и на ежегодното подпомагане на редица значими национални и родолюбиви каузи.

В този случай дружеството също ще подпомогне еднократно една национална футболна легенда, каквато е футболният клуб ЦСКА, като сумата ще бъде в размер до сто хиляди лева.

Нека нашият пример бъде последван и от други компании, които в рамките на своите възможности също да помогнат за разрешаването на проблеми в различни сфери на обществото.