Олмпийският шампион на 400 метра съчетано плуване Райън Лохте по всяка вероятност няма да защитава титлата си в Рио 2016, след като завърши трети в дисциплината по време на националните квалификации на САЩ. 

Лохте водеше с две дължини след гърба и бътърфлая, но допусна да бъде задминат след бруста и свободния стил и финишира за 4:12.021 минути.

Победител стана 22-годишният Чейз Калис с 4:09.541 минути, а втори се нареди 20-годишният Джей Литърланд с 4:11.021 минути.

"Беше много стресиращо, но се радвам, че успях. Имам още по-големи възможности. Надявам се да ги покажа в Рио", коментира след финала Калис, който ще дебютира на Олимпиада.

Победителят със сигурност печели олимпийска квота, както и по традиция завършилият на второ място. Райън Лохте все пак може да вземе виза, ако някой от двамата се откаже или със специално треньорско решение, което се случва много рядко.

31-годишният Лохте, който има 11 отличи от Олимпийски игри, обясни, че сутринта по време на сериите в дисциплината е получил мускулно разтежение на аддукторите и това е повлияло.

"Получих разтежение сутринта, но това са олимпийските квалификации. Дори със счупен крак щях да участвам. Ще работя по възстановяването ми. Надявам се нещата бързо да се подобрят", заяви петкратният олимпийски шампион. 

"Трябваше да променя плана си, да натрупам по-голяма преднина след първите два стила, а след това да се опитам да удържа. В бруста въобще не успях да използвам краката и в крайна сметка не успях", допълни той. 

Майкъл Фелпс, който има рекордните 18 олимпийски титли, реши да не се включи в дисциплините 400 метра съчетано плуване, в която е световен рекордьор и олимпийски шампион от Атина 2004 и Пекин 2008, както и на 200 метра свободен стил, в която е олимпийски първенец от Пекин 2008.

Фелпс ще плува на 100 и 200 метра бътърфлай, на 100 метра свободен стил и на 200 метра съчетано плуване, като ще се опита да спечели квота за пета Олимпиада.