Тираничният севернокорейски лидер Ким Чен Ун многократно предупреждаваше своите топ спортисти, че ако спечелят по-малко от 17 медала в Рио - включително пет златни, ги чакат ужасяващи последствия. Преди старта на игрите в Рио Юн Чен от олимпийския комитет на КНДР наля допълнително масло в огъня: "Няма да бием толкова път за някакви си мизерни 5 златни медала".

Въпреки строгите изисквания на диктатора спортистите на Ким се завърнаха със седем нещастни медала - 10 по-малко от неговия завет. Сега олимпийците са обхванати от див страх в очакване на ада, който им е подготвил лудият Ким. 

Тошимицу Шигемура, експерт по тоталитарни режими, заяви пред таблоида "Дейли Стар": "Спечелилите медали ще бъдат възнаградени с по-добри места за живеене, с по-големи дажби, автомобил и може би още подаръци от режима. Ким обаче ще бъде бесен от тези резултати. И онези, които са го предали, ще бъдат наказани с намалени порции, не е изключено да бъдат интернири в мините на каторжен труд". 

Ситуацията със спортистите на Северна Корея наистина е тежка, защото основният идеологически враг - Южна Корея, грабна 21 медала, включително девет златни. Очевидно божественият гняв на Ким Чен Ун ще се стовари най-вече върху севернокорейския щангист Ким Мионг, спечелил сребърен медал след златния в Лондон преди четири години. Няма за какво да се тревожат единствено гимнастикът Ри Сегуанг и щангистката Рим Йонг - единствените притежатели на златни медали. 

Поглеждайки назад към съдбата на футболистите от националния тим на Северна Корея, малко вероятно е Ким да покаже милост към провалилите се. На световното първенство през 2010 г. някои национали бяха натирени в мините, след като Португалия унизи страната с разгромното 7:0. А след световния шампионат през 1966 г. севернокорейските футболни национали бяха депортирани в концлагери. 

Все пак Ким Мионг, неофициален говорител на комунистическото правителство, вярва, че спортистите на Северна Корея в края на краищата ще отърват кожата. Пред в. "Телеграф" той заяви: "Те ще получат топло посрещане и ще бъдат третирани като герои. Нашата страна се представи силно в Рио, макар и не толкова добре като в Лондон. Но ако съпоставим резултатите с брутния вътрешен продукт, тогава Северна Корея е близо до челото на таблицата".