Новият собственик на "Формула 1", американската компания "Либърти Медия" търси заместник на главния изпълнителен директор Бърни Екълстоун, съобщава британския вестник The Telegraph. "Либърти Медия" на милиардера Джон Малоун обяви, че ще купи за 4,4 млрд. долара компанията "Делта Топко", която организира състезанията с най-бързите автомобили.

Засега американците са придобили 18,7 % от фирмата собственик на "Формула 1", като се очаква постепенно да придобие всичките 100% и да се преименува на "Формула 1 груп". Докато това стане консорциумът CVC Capital partners ще остане контролиращ акционер на "Формула 1".

Към момента за президент на "Формула 1" е назначен Чейз Кери, досегашен вицепрезидент на 21 Century Fox, а Екълстоун е главен изпълнителен директор.

При обявяването на сделката Бърни Екълсноут заяви, че новите собственици са му предложили нов 3-годишен контракт като изпълнителен директор. Според The Times по време на Гран-при на Италия, когато вървяха преговорите за продажбата на "Формула 1" Елъкстоун е събрал екипа си и му е съобщил, че приключва кариерата си в автомобилизма.

По информация на The Guardian различията между Елъкстоун и новите собственици са по въпроса за взаимодействието за вбъдеще с младата аудитория и социалните медии. Според The Telegraph от "Либърти Медия" искат да разделят длъжността на изпълнителния директор на две.

Единият да се занимава със спортната част, а другия с комерсиалната. Най-големи шансове според журналистите за поста на Екълстоун има Александро Агага, основател и шеф на най-голямата в света рекламна агенция за моторни спортове "Зака Браун".