Ако сте притиснати от наложителни разходи или кризата е ударила и вашият джоб, трябва да действате по най-бързия възможен начин, за да закрепите финансовото си състояние преди да се е влошило. Това може да стане както с много, много работа, така и по-няколко други не толкова трудоемки и бавни начина. Тези начини не са малко, като в тази статия ще намерите най-разпространените начина, за борба с синдрома на празния джоб:


· Можете да вземете пари на заем от приятел – може би най-предпочитания вариант от българина, тъй като при него няма нужда да бързате, както бихте при банка или кредитор, а и не дължите лихва, най-много почерпка;


· Ако имате спестовна сметка или спестовен влог, можете да прибегнете и до него, но оставайки по този начин без спестяванията си. Този вариант не е за всеки, тъй като в България не е разпространено създаването на спестовни влогове. Освен това, ако имате такъв влог и изтеглите пари от него е почти сигурно, че ще загубите лихвата по него;


· Затегнете колана и стискайте зъби – това никак не е предпочитана стратегия, но все пак може да бъде доста успешна в дългосрочен план. Не харчете пари за ненужни вещи, храна и почивки, а спестявайте, като по този начин ще имате, както се казва, „бели пари за черни дни“. Така обаче няма да получите пари, а по-скоро ще спестите пари, така че и този вариант не е много използван;


· Не на последно място, може би по скоро на първо, е изтеглянето на кредит – било то бърз, от банка или кредит онлайн (CredPro.bg), кредита е пръв приятел на човек в нужда. В този случай, обаче, е нужно да прецените доста фактори и да сте готови да покривате вноските си редовно и, разбира се, да платите освен парите, които сте взели и законната лихва.

Как да прецените колко точно пари ви трябват?
 

Независимо по какъв начин сте решили да закърпите финансовата дупка в бюджета си, първото нещо, което трябва да знаете е точната сума, която ви е нужна.

За да направите това, трябва да орежете всички ненужни и неналожителни разходи. Най-важното нещо, за което са нужни пари на човек, са за да поддържа жизненият си стандарт на средно ниво. Това означава да имате пари за храна, битови сметки и как да изкарате още пари, тоест да можете да отидете на работа! Ако имате малки деца и дохода ви зависи само от заплатите на половинката ви и вашата собствена, сметката ще порасне – децата имат нужда от повече неща, от които вие бихте могли да се лишите.

В крайна сметка трябва да останат разходи, от които имате най-голяма нужда, тъй като няма смисъл, а и е изключително напрягащо, да трябва да връщате пари, които сте изхарчили за ненужни неща, за които ще забравите след година.

Ако нищо друго не помага, кредитите са най-добрият ви приятел.

Ако сте избрали да изтеглите кредит за да подпомогнете бюджета си, то трябва да знаете, че 100% от банките и кредиторите проверяват дали сте имали предишни кредити и по-важното – дали сте погасявали тези кредити навреме.

Ако имате предишни кредити, които не сте можели да обслужвате навреме и това се е отразило в кредитното ви досие, не се притеснявайте – има нещо, наречено кредити с лоша кредитна история. При този вид кредити, дори да са налични пропуски в плащанията ви на вноски за предишни кредити, вероятността да ви одобрят за кредит е доста висока.