Украйна победи Швеция с 2:1 в последния мач от първия кръг на груповата фаза на Евро 2012.

Големият герой за украинците тази вечер се казва Андрий Шевченко. След като Златан Ибрахимович беше открил за шведите в 52-рата минута, Шева отбеляза два гола с глава в мрежата на един от най-високите отбори в турнира. При второто си попадение Шевченко се справи с опеката точно на Златан Ибрахимович.

Победата за украинците е по-скоро заслужена. Те хвърлиха повече усилия от своите съперници, които пък не успяха да измъкнат равенство или минимален успех. 



Селекционерът на Украйна Олег Блохин пусна Андрий Шевченко като титуляр, въпреки че легендарният нападател не се намираше в особено добра форма в последните месеци. Именно Шева обаче изведе украинците с капитанската лента и щеше да се превърне в герой за своя тим.

Като капитан на Швеция пък на терена излезе друг футболист, когото феновете на Милан щяха да наблюдават внимателно – Златан Ибрахимович. Таранът на "росонерите" трябваше да бъде подпомаган от Ола Тойвонен и Маркус Розенберг в предни позиции, в сравнително офанзивната схема на Ерик Хамрен.

В началото на срещата битката между двата отбора се водеше предимно в средата на терена, като шведите първоначално имаха леко предимство и на няколко пъти опитаха да изненадат украинците при центрирания от фаул.

По всичко изглеждаше, че първата част на този двубой щеше да се запомни с множеството нарушения, които играчите на двата състава извършиха. Странно беше, че Ким Калстрьом беше единственият състезател, който получи жълт картон през първото полувреме.

Чак в 17-тата минута дойде първата по-интересна ситуация в мача, когато Ибрахимович опита нещо средно между удар и центриране, като максимално затрудни Андрий Пятов. Вратарят на Украйна изби и беше изненадващо, че кълбото не попадна у дебнещ в наказателното поле на домакините футболист на Швеция.

След това обаче украинците заиграха по-уверено и опитните нападатели Шевченко и Андрий Воронин на няколко пъти застрашаваха вратата, пазена от Андреас Исаксон. В 31-вата минута пък Маркус Розенберг шутира твърде слабо от удобна позиция.

Малко по-късно се заредиха опасни положения и пред двете врати, като Андрий Ярмоленко и Йевген Коноплянка бяха много близо до това да се превърнат в герои за своята страна. Кулминацията на първата част обаче настъпи в 39-тата минута, когато Ибрахимович стреля с глава и удари левия страничен стълб зад Пятов.

Няколко минути преди края на полувремето Олег Гусев проби отдясно и центрира към Коноплянка, но футболистът на Днепър за пореден път не успя да порази целта. Така първата част завърши без голове.

Още в самото начало на втората част шведите имаха добра възможност за попадение. Ола Тойвонен беше изведен на чудесна позиция за стрелба, нанесе удар, но в последния момент Йевген Селин изби.

В 52-рата минута Швеция поведе. Ола Тойвонен и Себастиан Ларсон комбинираха отдясно, последният центрира към Ким Калстрьом, който продължи към Ибрахимович и опитният нападател нямаше проблеми да се разпише. Докато шведите организираха головата си атака обаче, играч на домакините лежеше на игрището.

Украйна се върна в мача почти веднага. В 55-тата минута Андрий Ярмоленко направи чудесен пробив отдясно и центрира към нахлулия в пеналта на шведите Андрий Шевченко. Капитанът на украинците изравни с глава.

Последва натиск на домакините, заредиха се атака след атака пред Исаксон. В 61-вата минута Воронин преодоля Гранквист и опита да намери Шевченко, но шведски защитник изчисти в корнер.

При последвалото центриране от ъглов удар най-съобразителен беше отново Шевченко. Ветеранът изпревари своя персонален пазач Златан Ибрахимович и с глава даде преднина на своя отбор.

След втория гол в мрежата на Исаксон шведите се опитаха да натиснат своя противник, но ударите на Размус Елм или бяха прекалено слаби, за да затруднят Пятов, или бяха неточни.

В 76-тата минута Ибрахимович стреля добре от 15-тина метра, но Пятов спаси. След това и влезлият като резерва Кристиян Вилхемсон се пробва да поизплаши стража на Украйна, но шутът на шведа не беше достатъчно мощен.

Малко по-късно целият стадион изпрати на крака героя Андрий Шевченко, който беше заменен от Артем Милевский. Само три удара бяха необходими на Шева, за да отбележи два гола. Наистина невероятен голмайстор. 
 
В 83-тата минута Сергий Назаренко шутира силно от фаул, обаче кълбото прелетя над напречната греда. Малко преди последния съдийски сигнал пък Йохан Елмандер не се възползва от това, че беше останал очи в очи с Пятов и прати топката в аут.  До края и Мелберг имаше възможност да изравни, но не съумя и така шведите допуснаха загуба в първия си мач на Евро 2012.


Украйна – Швеция 2:1

0:1 Ибрахимович 52
1:1 Шевченко 55
2:1 Шевченко 62

Украйна: Пятов, Михалик, Хачериди, Гусев, Селин, Тимощук, Назаренко, Коноплянка (Девич - 90), Ярмоленко, Воронин (Ротан - 85), Шевченко (Милевский – 81)

Швеция: Исаксон, Мелберг, Гранквист, М. Олсон, Лустиг, Ларсон (Вилхемсон – 68), Елм, Калстрьом, Тойвонен (Свенсон - 62), Розенберг (Елмандер – 71), Ибрахимович