Датата е 30 декември 2006 г., стадионът – „Дъ Вали“ в Лондон. Стилян Петров прави първите си стъпки в английския футбол с екипа на Астън Вила.

В същото време Радостин Кишишев изживява последните мигове на една солидна кариера в най-силното първенство в света – Висшата лига. Чарлтън и Вила се изправят един срещу друг, а резултатът е 2:1 за домакините.

Стилян Петров и Кишишев са титуляри в селекциите на Алан Пардю и Мартин О’Нийл. Това е първият и единствен случай, в който двамата се засичат един срещу друг по терените на Висшата лига.

Тогава Кишишев довърши последния си сезон в английския елит като българинът с най-много мачове във Висшата лига (179). Малко повече от пет години по-късно Стилян Петров, запазил нужното постоянство, изравнява постижението му.

Днешното регионално дерби срещу Уулвърхемптън на „Молиню“ ще е мач №179 в Премиършип за българския капитан на Астън Вила. Така Стилян се изправя рамо до рамо с Кишишев, а още в следващия кръг ще стане и едноличен лидер по участия на българин в най-силното първенство в света.

Стан вече е на 32 години, но все още е един от най-постоянните играчи на бирмингамци. През настоящата кампания е изпуснал само един мач във Висшата лига (срещу Суонси). Петров има договор с Астън Вила до лятото на 2013-а, а с това предпоставките са на лице да мине границата от 200 мача. Всички те в бясното темпо на Премиършип.