Лионел Меси - голмайстор номер 1 в историята на Барселона и носител на 7 “Златни топки” е бил в радара на Реал Мадрид. Това разкри Александър Дюлгеров, който вече 22 години работи в Реал. 

“Вече 22 години работя за Реал Мадрид. Аз съм към фондацията. Там има много повече социална работа, отколкото спортна. Но служи и за пресяване. Бях скаут, треньор, занимавах се и с пробите на избраните футболисти. Отборите в школата за запълнени и ако има някаква тежка контузия или каквото и да е, тогава се търси замяна. И винаги са подготвени за нови футболисти. 

Не мога да говоря за това какви хора и какви футболисти са идвали на проби. Но наистина минали са много футболисти. Даже един от моите шефове, който почина преди години, го обвиняваха, че Реал не беше взел Лео Меси в школата. По различни стечения на обстоятелствата може би не беше възможно да се направи това нещо. Но и Меси можеше да заиграе в Реал Мадрид преди много години”, разкри Дюлгеров, който беше гост на Campio Podcast.

“Излизат страшно много таланти, но обикновено можеш да разбереш дали един млад играч може да стане футболист е около 15-16 години. Според физиологията, мускулатурата. По-рано няма смисъл. Виждали сме много надарени деца, които стигат на тази възраст и не растат повече”, каза още той. 

“Проблемът в България? Трябва много работа, трябва търпение. Опитваме се да подражаваме на много известни клубове в Европа. Изучаваме ги, наблюдаваме ги и си мислим, че с някакво наблюдение 1-2 седмици ще научим футбола. Но това е невъзможно. Аз изочавам испанския футбол вече 33 години. Те за 20 години станаха европейски и световни шампиони. И при мъжете, и при жените. Но влагаха страшно много средства в спорта като цяло, не само във футбола. Ние също можем да направим това нещо, но ни трябва време. Може да си дадем 20 години, но трябва да влагаме в това нещо. Трябва да е държавна политика”, каза още Дюлгеров. 

Специалистът разкри на какво се дължи подема на испанския футбол в последните 20 години.

“Спортуват страшно много. Като отидох там - може би нашата инфраструктура беше много по-добра. Имахме стадиони, имахме много неща. Това беше лесно достъпно у нас, а там нямаха бази, терени, затревени игрища. Там беше само земя. И за 20 години израстнаха страшно много. Направиха много бази.

Истината е, че имаме таланти. Имаме много таланти. Все още сме навреме. Но ни трябва и време. За да се задвижи цялата машина, ни трябва много време. Но сега трябва да се започне. От обучението на учителите, на треньорите и след това вече да започнем да създаваме. Ние отдавна сме закъснели, но трябва да си кажем, че моментът да започнем е сега. Хубаво е да се огледа проблемът от всички страни и да се вземе най-доброто решение”, каза още българинът в Реал Мадрид. 

Алекс Дюлгеров, както го наричат в Испания, призна, че Стоичков е много уважаван в страната. Но допълни, че и Любослав Пенев е идол на много. 

“Стоичков, разбира се, всеки говори за него. Но Любо Пенев в Испания беше нещо невероятно. Като гледам в България как го третират, просто се учудвам. Казвам си: “Вие не знаете какъв идол е той в Испания”. Като играч в толкова отбори, печелил е шампионата, бил е голмайстор в испанското първенство. За мен той е истински идол и си мисля, че България понякога се губи уважението към него”, каза допълни Александър Дюлгеров.