Евертън се спаси от загуба при гостуването си на ФК Краснодар в двубой от група Н на Лига Европа, успявайки да завърши 1:1. 

Домакините от Русия имаха инициативата през по-голямата част мача и поведоха преди почивката, но след като не успяха да увеличат аванса си, бяха наказани. 

Така Евертън има 4 точки в групата, но и руснаците запазват шансове да продължат напред след второто си равенство. 

Мениджърът на Евертън Роберто Мартинес направи 5 промени от мача срещу Ливърпул, като Маккарти, Бешич, Лукаку, Нейсмит и Миралас отстъпиха местата си на Дарън Гибсън, Лион Озмън, Самуел Ето’о, Ейдън Макгийди и Кристиан Атсу. Бившият играч на Левски Жоазиньо пък пропусна двубоя за домакините поради наказание. 

Първата опасност бе за домакините, след като в 3-ата минута Марат Измайлов не успя да се възползва от подаване на Лаборд и стреля неточно. Всъщност обаче пасът изобщо не бе удобен. 

Последва блокиран удар на Ахмедов от Фил Джагиелка, като в първите минути инициативата бе на страната на руския тим. В 10-ата минута Ари и Измайлов не успяха да се възползват от остро подаване на Перейра. 

Евертън изпитваше сериозни трудности и в 17-ата минута Хауърд трябваше да показва класата си и да спасява опасен удар към далечния удар на Измайлов. Едва в 23-ата минута Макгийди затрудни Дикан, но стражът на Краснодар легна умело на земята и изби топката в корнер. 

Карамелите се подобриха и в 28-ата минута Стоунс остана непокрит при едно центриране и прехвърли Дикан с глава, но не успя да намери мрежата. Руснаците отговориха с рикоширал изстрел на Ари, при който топката мина много близо до гредата. 

В 43-ата минута обаче Краснодар поведе. Ахмедов опита извеждащо подаване зад защитата към Перейра, а в опита си да избие Джагиелка подаде на Ари. Бразилецът не се поколеба и преодоля Хауърд, за да изведе отбора си напред преди паузата. 

Роберто Мартинес реагира и пусна на терена Ромелу Лукаку с надеждата да промени ситуацията. Домакините обаче продължиха да играят със самочувствие и да контролират ситуацията и да търсят втори гол. 

В 65-ата минута влезлият току що в игра Вандерсон направи страхотен пробив, създаде си позиция за стрелба в наказателното поле, но ударът му срещна гредата. Англичаните продължаваха да имат сериозни затруднения в организирането на атаките си и изобщо не се виждаше как ще стигнат до гол. Все пак в 72-ата минута Лукаку накара Дикан да спасява удара му, който обаче бе от много малък ъгъл. 

В последните петнайсетина минута обаче домакините решиха да играят по-предпазливо и се прибраха по-близо до своята врата, за да пазят в резултата и мърсисайдци се възползваха. В 82-ата минута Бейнс центрира отлично и Ето’о засече от границата на вратарското поле, за да изравни. 

Това бе първото попадение, което ФК Краснодар получи у дома в турнира, след като в предишните си 3 мача отборът бе реализирал цели 11 попадения пред своите фенове. Дълбоко в добавеното време Вандерсон получи шанс да донесе успеха на своите, но стреля право в ръцете на Хауърд.