Единственият българин, участвал на полуфинал за КЕШ и като футболист, и като треньор – Аспарух Никодимов, е един от символите на ЦСКА. Легендата коментира пред „Тема Спорт“ горещите теми в Борисовата градина, свързани със смяната на собствеността, излизането на Гриша Ганчев от управлението и предстоящото утре гостуване на Лудогорец.

 

Г-н Никодимов, какво мислите за смяната на собствеността в ЦСКА и останахте ли изненадан от нея?

– Определено ме изненада тази новина. Дано да е за добро. Не съм запознат какво се е случило и не мога много да си го обясня, честно казано. Може той да е решил да прекъсне, може другите да са по-мераклии, по-богати. Може и да е принуден да излезе от клуба. Наистина не знам каква е причината. Със сигурност ЦСКА заслужава да е богат и много добре организиран клуб. С успехите, историята, фенската си маса… А и не можем да коментираме много, защото с Ганчеви например се познавах, докато новите хора все още не са ни казали един ли е, много ли ще са, кои са. Трябва това нещо да се изясни пред обществеността, да се покажат.

Каква е оценката ви за близо 9-годишното управление на Гриша Ганчев?

– Той спаси клуба и за това, където се срещне, всеки път трябва да му се благодари. Иначе той е цесекар, искаше много отдавна да вземе клуба. Говорили сме си, знам колко обичаше ЦСКА и колко неща искаше да постигне. Обаче дойде в лош момент, защото Лудогорец се знае предварително още в началото на сезона, че ще стане шампион. Просто битката не беше съвсем спортсменска за съжаление. Дано сега новите собственици са по-силни и успеят да се преборят с това. Факт е, че ЦСКА така и не успя да изгради наистина силен отбор, който да има изразено превъзходство срещу конкурентите си, но и това е въпрос на възможности.

Смяната на собствеността е възможност за подобряване на структурата по различните етажи в клуба…

– Това е най-важното. Оттам вече се ръководи селекция и представянето на терена. И тези процеси вече трябва да са подготвени. Защото не става от днес за утре. Аз като бях треньор, сме пращали постоянно разузнавачи. Ходили сме, заснемали сме цели мачове на отбори, в които имаме набелязани футболисти. И трябва да ги гледаш много пъти, в няколко мача как се представят. Защото в един мач даден играч може или да се представи много силно, или пък под нивото си. Най-важното е да видиш тактически как играе, дали изпълнява роли, как е в играта, дали не се крие по терена. И трябва да е постоянен, а не да го чакаш да се „появява“ веднъж на три-четири двубоя. Защото тогава не е за ЦСКА. В ЦСКА всеки мач трябва да си под пара. Иначе няма как да се получи. И всичко това трябва и се надявам вече да е задействано, а не тепърва да го мислят. Защото то с мислене не става. Става с гледане и с действия. Не може да се губи ценно време със закъснение по този въпрос. Един бегач на 100 метра дори и с една стотна да закъснее, и вече може да се приема за загубил. Да не говорим, че нашият основен противник в момента е много напред и на практика ние тръгваме с 5 метра изоставане. Затова трябва да се действа бързо, стегнато, организирано. А за тази цел са нужни качествени специалисти.

Анонсира се, че треньорът ще има много по-голяма роля в селекционния процес. Очаквате ли тази промяна да се отрази позитивно?

– Неведнъж съм казвал, че най-важната роля в един клуб е на треньора. Затова е нужно да му се даде свобода на този човек, който и да е той, и да получи нужното доверие и подкрепа. А пък крайният резултат така или иначе ще дойде и тогава ще се преценява къде са допуснати грешки, кое е направено правилно. В момента също е нужен анализ, за да се прецени трябва ли да се прави мащабна селекция, или да се вземат няколко футболисти, но които наистина да повишат класата на състава. Второто като че ли е по-приемливо, защото не можеш да направиш съвсем нов отбор и да тръгнеш веднага стремително нагоре. Тези процеси изискват време. Трябва постепенно да се извършват. Аз смятам, че с трима-четирима качествени футболисти ЦСКА значително ще повиши нивото на представянето си. Просто е важно тези играчи да бъдат селектирани правилно. Затова и първо в ЦСКА трябва да решат кой ще отговаря за трансферите и след това да си привлекат нужните хора. Защото този избор е важен почти толкова, колкото и този за старши треньора. Нали когато се правят промени, ужким се правят за добро. Дано наистина е така, пожелавам им го от все сърце. Да вдигнем и ние малко главата ветераните, да можем гордо да кажем, че сме от ЦСКА. Защото нашите успехи остават все по-далеч в миналото, време е за нови. Нас вече дори повечето хора не ни разпознават по улиците.

Стоян Орманджиев обеща по-голяма връзка с ветераните…

– Виж какво, ние само ще им пречим (смее се). Иначе естествено, че адмирирам това намерение и се надявам да се осъществи, защото е много важно подрастващите да знаят какво е миналото и какво е означавал ЦСКА за България през годините.

ЦСКА загуби 4 от последните си 7 мача, а сега му предстои гостуване в Разград. В отбора има и проблеми с контузени и наказани футболисти. Червените изглеждат в доста тежка ситуация преди срещата с Лудогорец…

– Всичко е възможно във футбола. А пък когато си ЦСКА, няма как да излизаш на терена с различна мисъл от тази за победа. Нека играят като мъже, да дадат максимума и да опитат да се преборят, а пък ако не стане – не стане. Но да се види, че са се сражавали достойно и са търсели успеха. Класата на Лудогорец може да надделее, както се случва напоследък, но със сигурност червените не трябва да излизат като обречени в Разград и да се приберат като мижитурки в защита, а напротив. А и не може да се разчита само на късмет и съперникът да няма ден. Трябва да опиташ да промениш нещо, да изненадаш с някое нестандартно решение. Пък кой знае, може и да се увенчаеш с успех!

 

Интервю на Мартин Костадинов