Вторият най-добър реализатор с националния екип на Англия – Гари Линекер, защити правото си да коментира представянето на отбора и да изказва критично мнение, когато иска.

Нападателят, който е водещ в Би Би Си, определи представянето на отбора срещу Украйна (0:0) като „ужасно” и се изказа иронично за шансовете на отбора да се противопостави успешно на водещите тимове.

Това естествено ядоса селекционера Рой Ходжсън, който каза: „Изненадан съм, че някой, който е играл толкова много мачове за Англия и е бил капитан на отбора, може да бъде толкова критичен. Ако наистина той смята подобни неща няма смисъл да ги обсъждаме, тъй като ние категорично не сме съгласни”.

Линекер обаче изтъкна правото си да има мнение: „Ще продължавам да казвам напълно откровено това, което мисля за футбола. Смятам, че имам право на това, както и всеки друг. Друг е въпросът дали хората са съгласни или не” написа той в Туитър.

Мениджърът на Евертън Роберто Мартинес пък опита да успокои духовете като каза, че анализи за представянето на състава ще могат да се правят едва след края на квалификационната кампания.