Висшата лига може да премахне системата за видеоповторения VAR от следващия сезон. Клубовете от английския елит ще гласуват на предстоящото си общо събрание през юни предложение VAR да бъде зачеркнат.

Причината е предложение от страна на Уулвърхемптън, който призовава да се преосмислят вредите, които технологията носи. VAR се използва в английското първенство от 2019 г. насам, но продължава да разделя мненията на футболните хора и на феновете.

През този сезон имаше поредица от сериозни грешки и критики към системата, както и големи оплаквания от няколко от клубовете. Гласуването по въпроса ще се проведе на 6 юни, когато представителите на 20-те елитни клуба ще се съберат на годишната си среща в Харогейт.

В изявлението си Уулвърхемптън подчертава, че прави предложението "след внимателно обмисляне и с най-голямо уважение към Висшата лига, съдийската организация PGMOL и нашите съперници".

"Не обвиняваме никого - всички ние просто търсим най-добрия възможен резултат за футбола - и всички заинтересовани страни работиха усилено, за да се опитат да направят въвеждането на допълнителната технология успешно. След пет сезона с ВАР във Висшата лига обаче е време за конструктивен и критичен дебат относно нейното бъдеще".

"Нашата позиция е, че цената, която плащаме за малко повишаване на точността, е в разрез с духа на нашата игра и в резултат на това трябва да я премахнем от сезон 2024/25", написаха от Уулвс.