Брок Нелсън вкара два гола, Джош Бейли и Райън Строум добавиха по още един, а Ярослав Халак спаси 24 шайби за победата на Ню Йорк Айлъндърс с 4:1 срещу Вашингтон в първа среща от плейофите на Източната конференция от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

С това отборът от Ню Йорк спечели важен успех като гост в четвъртфиналите на изток. Нелсън, Бейли и Строум нямаха плейофни голове до сряда вечер. В това трио, в което всички са избор от първия рунд на драфта в НХЛ, няма и хокеист на възраст над 25 години.

Те започнаха мача срещу Вашингтон с ужасяващите статистически данни от седем мача, нула гола и три асистенции, но това нямаше абсолютно никакво значение в развитие на срещата. Нелсън се възползва от асистенция на Бейли след 6:06 минути игра в мача, а Строум и Бейли се разписаха във втората третина.

Нелсън пък добави четвъртия гол на празна мрежа. Халак, който отчая Алекс Овечкин и компания през 2010 година на вратата на поставения под номер 8 в схемата Монреал, изнесе нов страхотен мач срещу Вашингтон. Този път той беше преодолян само веднъж, като точния удар в първата третина отправи Маркус Йохансон.

Брайън Флин вкара победен гол за Монреал късно във втората третина, а Канадците взеха аванс в серията срещу Отава след 4:3 в първия двубой от четвъртфиналите на изток. Монреал вкара всичките си попадения във втората третина, когато точни бяха още Тори Мичъл, Томаш Плеканец и Ларс Елер.

Кари Прайс пък спаси 30 удара на вратата на победителите. Дънкан Кийт донесе победа на Чикаго в гостуване срещу Нешвил от плейфната схема на Западната конференция.

Той вкара гол след 7:49 минути игра във второто продължение, а Ястребите спечелиха с 4:3 и поведоха в серията. Калгари поведе изненадващо в серията си срещу Ванкувър, след като Пламъците стигнаха до пълен обрат в последната третина и се наложиха с 2:1 като гости.

Бо Хорват даде аванс на Канадците в среадата на втората част, но головете на Дейвид Джоунс и Крис Ръсъл решиха срещата в полза на Калгари.