Един млад финландски хокеист се превърна в неочакван герой за Чикаго Блекхоукс и помогна на отбора да започне с победа финалната серия за Купа Стенли. 

Тимът от Ветровития град обърна домакините от Тампа Бей Лайтнинг с 2:1 след две късни шайби и така поведе с 1-0 в серията. Мач №2 отново е във Флорида, но предимството вече е на страната на Чикаго. Статистиката освен това показва, че спечелилият мач №1 е триумфирал с купата в 58 от 75 случая. 

Гостите изоставаха, след  като Алекс Килорн даде аванс на Светкавиците още в първите минути. Тампа Бей  обаче не успя да увеличи преднината си и в последната част на сцената излезе 20-годишния Теуво Теравайнен. 

Финландецът изравни с удар през няколко човека 6 минути и 32 секунди преди края, а по-малко от 2 минути след това, принуди домакините да сбъркат и помогна за победния гол  на Антоан Вермет. 

Така той стана най-младият играч с повече от една точка във финален двубой на НХЛ от 1991-а година, когато за Питсбърг го направи 19-годишния Яромир Ягр. 

„Когато вкарах гола, първото нещо, което си помислих е, че ще трябва да говоря пред медиите след мача“ заяви Теравайнен, който е в Лигата само от няколко месеца. 

Кори Крофърд помогна с 22 спасявания на Блекхоукс, в стремежа на отбора да спечели третата си Купа Стенли в последните 6 години. „Трябва да се поучим от това, защото един подобен рикошет може да реши мача“ заяви капитанът на Тампа Бей Стивън Стамкос.