Носителят на купа Стенли Питсбърг вече е във втория кръг на плейофите на НХЛ, след като тази нощ победи Кълъмбъс с 5:2 и затвори серията с 4-1 победи. Пингвините чакат Уошингтън или Торонто в следващия етап. 

Домакините поведоха с 3:0, но бяха напът да загубят аванса си. Играчите на Блу Джакетс помислиха, че са изравнили в началото на третия период, но голът бе отменен заради препречване срещу вратаря. Малко след това Сидни Кросби отбеляза при пауър плей и за гостите нямаше връщане назад. 

В друг мач на Изток НЙ Рейнджърс надви Монреал с 3:2 след продължение и поведе с 3-2 в серията, като ще бъде домакин в следващия мач. Мика Зибанежад отбеляза в края на първата допълнителна третина, а вратарят Хенрик Лундквист помогна с 34 спасявания. 

На Запад мъките на Чикаго приключиха. Считаните за фаворити за отличието Блекхоукс бяха разбити с 1:4 от Нешвил, а с това загубиха серията с 0-4, като вкараха едва 3 шайби в четирите мача. Чикаго бе с най-добър баланс на Запад, но за втори пореден сезон напуска още след първия кръг. Предатърс пък си върнаха за отпаданията от същия съперник през 2010 и 2015. 

Едмънтън се приближи на победа от място в следващия етап след триумф с 4:3 след продължение срещу Сан Хосе и има аванс от 3-2 в серията. Давид Дешарне отбеляза малко преди края на допълнителните 20 минути победната шайба, а Ойлърс оставиха зад гърба си поражението с 0:7 в предишния мач.